IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:00 | 18 април 2022
Обновен: 23:19 | 22 април 2024

Църквата почита паметта на Св. мъченик Виктор

На 18 април отбелязваме Международния ден за опазване на паметниците на културата

По материала работи: Слав Велев
Църквата почита паметта на Св. мъченик Виктор

Днес православната църква почита паметта на Св. мчк Виктор. Той бил войник по време на управлението на Марк Аврелий, който заради християнската си вяра бил осъден на мъчения и изпитания. Името Виктор, а от там и Виктория произхождат от латинското victory, което означава победа. Днес, както и в деня на Св. Мина на 11 ноември, имен ден празнуват всички с имената Виктор и Виктория. Честит празник!

На 18 април отбелязваме Международния ден за опазване на паметниците на културата. Денят се чества от 1984 година по решение на ЮНЕСКО. На този ден отдаваме дължимото на националното ни наследство и почитаме хората, отдадени на каузата за опазването му.

Днес е и Световният ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. в Париж е основан Международният радиолюбителски съюз. Днес в него членуват повече от 160 страни в света, сред които и България.

Хубаво е да знаете, че всеки радиолюбител има свой индивидуален и уникален повиквателен знак, който носи информация за страната, от която е радиолюбителят. Всички инициали на български радиолюбители започват с LZ, след това има цифра от 1 до 9, която определя това, дали човекът е от Северна или Южна България, добавят се и различни букви. Прието е в ефира да се говори на „ти“ и всички да са приятелски настроени един към друг.

Коментари

Новини Варна