IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
10:15 | 19 април 2022
Обновен: 09:54 | 29 март 2024

F-35 вече охраняват небето ни. Нидерландски са, изтребителите са 4

Подразделение от 150 войници с ПВО Patriot замина за Словакия за срок от 6 месеца

По материала работи: Слав Велев
F-35 вече охраняват небето ни. Нидерландски са, изтребителите са 4

Четири самолета F-35 се предислоцираха в нашата страна вчера Снимка: МО

Нидерландски изтребители за отбрана на НАТО в момента са разположени в България, за да подсилят източния фланг на НАТО, съобщи холандският "Nieuwe Rotterdamse Courant".

Генерал-лейтенант Денис Луйт, командващ ВВС, е категоричен, че заради руската инвазия партньорите от НАТО трябва да се погрижат за сигурността на източните граници на Алианса. От военната база Граф Игнатиево в България Луит съобщи, че четири изтребителя F-35, в сътрудничество с български МиГ-29, ще охраняват българското въздушно пространство до края на май. F-35, известен по-рано като JSF, едва сега е въведен в употреба от военновъздушните сили. Мисията, в която участват 100 нидерландски войници, е началото на процес за постоянно укрепване на източния фланг на НАТО: от Естония на север до България на юг. По примера на балтийските страни и Полша бойни групи са разположени в Унгария, Словакия, Румъния и България. В началото на юни, на срещата на върха на НАТО в Мадрид, ще бъдат проведени разговори за постоянни подкрепления на източната граница на Европа, предаде БГНЕС.

При обиколката на базата става ясно, че в мисията участват не само четирите самолета от 322-а ескадрила от Льоварден - два за съвместни полети и два като резерви. Построени са палатки за F35, пристигат десетки контейнери и превозни средства. Освен шестима пилоти, има хора за поддръжка, логистика и пожарна команда. Морската пехота от 35 души се грижи за сигурността. Те са в помещения, оборудвани с PlayStation и фитнес уреди. Трябвало е да предадат личните си телефони, казва командирът на отряда Томас, за да се предотврати изтичането на лична информация и изнудване. Сред тях има такъв, който вече е получил предложение да сподели информация за F-35 срещу заплащане.

За почти 6 милиарда евро Нидерландия закупи 46 F-35, от които 18 вече са доставени. Самолетът се отличава с възможността да бъде почти невидим (стелт) и със събирането на много информация чрез сензори. Целта на полетите е предупредителна: веднага щом командният център в София засече неизвестен самолет, който се приближава към българското въздушно пространство, F-35 се вдигат във въздуха. Пилотът Паскал казва: "Нашата цел е да деескалираме ситуацията. Показваме, че сме там, че го виждаме. Тогава той ще се обърне".

В четвъртък подразделение от 150 войници с ПВО Patriot замина за Словакия за шест месеца. Броят на военнослужещите в Литва се увеличава. Луйт казва: "НАТО е нашата гаранция за сигурност. Смятам, че холандската граница е без значение. Истинската ни граница е тук, в Източна Европа."

 

Коментари

Новини Варна