IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
14:30 | 26 април 2022
Обновен: 11:18 | 22 април 2024

Туристическият бранш скочи срещу премиерски съветник. Иска оставка! 

Според Любомир Попйорданов родният морски туризъм е мързелив

По материала работи: Слав Велев
Туристическият бранш скочи срещу премиерски съветник. Иска оставка! 

Любомир Попйорданов

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) поиска отстраняването на съветника на министър-председателя Любомир Попйорданов заради изказване, че родният морски туризъм е мързелив и е свикнал да разчита на единствено на големите туроператори да му напълнят хотелите. 

Според браншовата организация твърдението е изключително тенденциозно и показва непознаване на спецификата на летния ни туризъм. 

„Припомняме, че летните и зимните ни курорти, именно „големият туризъм“, както го нарича Попйорданов, допринасят да над 70 на сто от приходите от туристическия сектор или за 70 на сто от 13% от БВП на страната. За нас е непонятно как съветник на премиера може да си позволи да се изказва така за бизнеса, който му плаща чрез данъците и заплатата като държавен служител. Нямаме доверие, че сериозните проблеми, които има пред ваканционния туризъм ще се решат с такива съветници”, заявяват от БХРА.

„Ако има достойнство, Попйорданов трябва сам да се оттегли от заеманата длъжност. Явно на него като съветник на премиера по туризма не му е ясно, че държавата има туризъм в България и той се крепи на хотелиерите, които плащат цялата сметка, поемат всички увеличени разходи и предлагат съответните намаления на ръба на възможностите си, за да са конкурентноспособни на международните пазари. Докато в конкурентите ни дестинации това го прави държавата. И ако хотелиерите във ваканционните курорти мързелуват, след като плащат цялата сметка в сектора за нестабилността на държавата и на икономиката ни, здраве му кажи”, подчерта председателят на БХРА Георги Щерев, цитиран от Дарик.

Коментари

Новини Варна