IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
14:30 | 30 април 2022
Обновен: 10:57 | 19 април 2024

Коалицията се събира на извънреденo заседание в неделя

Обсъждат дали да има компенсации за бизнеса заради цената на газа и за оръжието за Украйна

По материала работи: Слав Велев
Коалицията се събира на извънреденo заседание в неделя

Снимка: АРХИВ

Партиите в управлението се събират на Коалиционен съвет в неделя. Те ще обсъждат дали ще има компенсации на бизнеса заради очакваното увеличение на цената на газа и дали ще изпратим оръжие на Украйна.

В същото време - бившият служебен премиер Стефан Янев обяви, че създава партия на 5 май. Нейното име ще бъде „Български възход“.

По-рано в студиото на „Събуди се” по НОВА пък министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер заяви, че България може да води нови преговори с „Газпром“ – само в рамките на обща инициятива през Европейския съюз. Според него, предсрочни избори няма да има, а разговорите с БСП след визитата на премиера Петков в Украйна предстоят.

Министърът на енергетиката Александър Николов посочи, че България няма вина за спирането на доставките от  „Газпром”. „Българската страна е изпълнина всичко по всяка клауза. Решението да се спре едностранно газ е от руска страна”, каза той.

Сега усилията на държавата били насочени към намирането на достатъчни количества газ на конкурентни цени. „В и около България има достатъчно терминали за втечнен газ. През Турция и Гърция има достатъчно капацитет да се снабдява България. Има ресурс, ще има и доставки. Първата стъпка е да има нужните количества. Второто е – достъпна цена”, коментира Николов.

Правителството не може да се ангажира засега с конкретни мерки срещу поскъпването на газа, докато Министерството на финансите не направи разчети за това.

Оттук нататък остава въпросът - доколко станите от Европейския съюз ще поддържат единна позиция спрямо едностраннно променените условия от страна на „Газпром” и Русия. „На среща в Брюксел зададохме този въпрос. Няма държави, които са нарушили санкциите. Това тества доколко Европа ще остане единна и дали оръжията на Русия ще дадат резултат”, коментира енергийният министър.

„Частните компании имат свобода на действие. Германия каза, че няма такова нещо. Никой в Европа няма да наруши санкциите и да плаща с рубли”, каза пък Лорер.

От „Продължаваме Промяната” коментираха и позицията на президента Радев по кризата с Украйна.

„В ситуация на икономически шантаж Путин иска да спре българските фабрики. При такава икономическа атака срещу страната, ние не можем да се делим на леви и на десни, млади и стари, русофили, русофоби. Тази позиция очаквахме от президента. Ние чухме позиция на страх, разединение и на въпроси на кого служим”, заяви Лорер.

Решението дали България ще изпрати оръжие към Украйна, ще бъде взето в парламента в сряда.

Коментари

Новини Варна