IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
08:30 | 1 май 2022
Обновен: 11:12 | 29 март 2024

Днес е Денят на труда

На 1 май имен ден празнуват редица имена

По материала работи: Слав Велев
Днес е Денят на труда

Днес е 1 май! Денят на труда и на международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно и е един от официалните у нас празници. Началото на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима.  През 1889 учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир." Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците."

На 1 май имен ден празнуват всички, които носят имената Мая, Тамара, Еpмeнa и Еpмeнкo. Честит празник!

1 май е обявен и за Международен ден на самоеда - порода кучета, принадлежащи към типа шпиц. Техният произход датира от преди 3000 години, от земите на днешен Сибир. Самоедът е типично впрегатно куче, с мощен гръб и лапи, издържливо на големи преходи.

У нас 1 май е обявен за празник на градовете Суворово и  Първомай, както и за празник на в. „Дума“ и левия печат.

Коментари

Новини Варна