IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:45 | 5 май 2022
Обновен: 12:46 | 20 април 2024

Почитаме Св. великомъченица Ирина

5 май е обявен още за Международен ден на акушерката, Ден на протест на хората с увреждания и Ден на лузофоните

По материала работи: Слав Велев
Почитаме Св. великомъченица Ирина

Днес Българска православна църква почита паметта на Св. мъченица Ирина. Тя била ревностна служителка на християнската проповед и велика мъченица на вярата в Господ Иисус Христос. Според църковните писания тя се родила в княжески род в град Магедон с името Пенелопа. Девойката била толкова красива, че баща й, княз Ликиний построил за нея кула, в която тя трябвало да остане до навършване на възраст за женене.

В тази кула Пенелопа била посетена от християнина Апелиан, който по небесни поличби й казал, че е отредена да бъде Божия невеста заради целомъдрието и смирението си. Светият човек я предупредил, че в името на Бог ще бъде подложена на много страдания, но наградата й ще е място в небесното царство. Пенелопа, без да се колебае, приела Бог в сърцето си и била кръстена от презвитер Тимотей с името Ирина.

Днес имен ден празнуват Ирина (което значи "мир"), Ирeна, Mиpa, Mиpoслав, Mиpoславa

5 май е обявен още за Международен ден на акушерката (от 1991 г.)

Днешният ден е определен още за Ден на протест на хората с увреждания. Отбелязва се от 1992 г. по инициатива на Европейската мрежа за независим живот.

5 май е и Ден на лузофоните  - Общност на португалоезичните държави.

5 май е и Ден на Европа (неофициален празник по повод създаването на Съвета на Европа през 1949 г.)

Коментари

Новини Варна