IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
15:00 | 5 май 2022
Обновен: 05:30 | 23 април 2024

Бежанците остават по хотелите до 1 юни

Близо 100 000 са украинците под временна закрила у нас

По материала работи: Слав Велев
Бежанците остават по хотелите до 1 юни

Кадър: БНТ

Над 97 068 бежанци са регистрирани под временна закрила у нас. В страната пребивават 102 032 граждани на Украйна - това е колкото област Шумен. Това каза на брифинг в МС Мариана Тошева, която оглави Държавна агенция за бежанците към МС и ръководи координационната група, предаде БНТ.

По думите ѝ приключва фаза 1 - настаняването в хотелите. В ход е подготовката как настанените в различни хотели да бъдат прехвърлени безпроблемно към други места за настаняване. Това трябва да стане до 1 юни.

Около 33 000 места в момента са налични - ведомствени и общински бази. Продължава идентифицирането на нови места, увери Тошева. Отправено е искане към други ведомства да предоставят бази, за да бъдат настанявани там хора. Министерство на транспорта ще направи разчетите как те да бъдат транспортирани към съответното място за настаняване.

Някои от базите имат нужда от леки ремонти, други по-сериозни. В момента в хотелите са настанени над 59 000. Усилията са да се намерят достатъчно места за всички хора.

Потокът от бежанци от Украйна към на е намалял. Агенцията има готовност за до 70 000 души. Най-лошият вариант е хората да се настаняват в спортни бази, но усилията са те да имат нормален покрив.

Част от украинските граждани, особено тези, които имат вече работа, са проявили желание да си намерят жилище или да живеят под наем.

Украинците ще бъдат здравноосигурени от 26 април, допълни още Тошева.

Разчетите на разходваните средства ще бъдат предоставени към структурите на ЕС и се очаква, че голяма част ще бъдат възстановени, каза още Тошева.

Тя заяви, че Агенцията за бежанците е пострадала от хакерска атака и вече втора седмица няма сървъри, не може да се правят разплащания. Единствената система, която не е засегната, е системата "бежанци".

Обсъждат се мерки за облекчени условия за бежанците в посока настаняване, здравеопазване, образование и насърчаване на заетостта.

Коментари

Новини Варна