IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
12:45 | 9 май 2022
Обновен: 07:49 | 25 април 2024

Ядове и пари: Можем ли да спасим катализатора на колата си от кражба?

Ако видите нередност, подайте сигнал в платформата HelpBook

По материала работи: Слав Велев
Ядове и пари: Можем ли да спасим катализатора на колата си от кражба?

Снимка: HelpBook

Можем ли да спасим катализатора на колата от кражба и да си спестим ядове, време и пари? С предложение за ефикасно решаване на проблема се свърза наш потребител чрез платформата на Helpbook.info. Предоставяме ви целия текст, без намеса от наша страна:

"Изкупувам катализатори на най-изгодни цени". Това е често срещана обява в OLX, по улиците или в листовки, пуснати в пощенските кутии. Тези обяви стимулират кражбите на катализатори. Те се извършват с помощта на инструменти, които могат да се купят от всяка железария. Предлагам в най-скоро време да се въведе забрана за безконтролното изкупуване на катализатори, така както беше забранено изкупуването на части за ЖП транспорта. Сега никой пункт за вторични суровини не рискува да изкупи такива части под страх от солидна глоба и затваряне на пункта.

Всеки собственик на автомобил с откраднат катализатор не си монтира нов, а го заменя с подходящо гърне, защото новият също ще изчезне. През осемдесетте години, за да се спрат кражбите на автомобилни гуми, се маркираха с номера на автомобила с горещ печат.

Всеки собственик на автомобил може да си маркира катализатора по начин, определен от нормативен акт ( чрез механично гравиране например). Остарял катализатор ще може да се предава в пункт срещу талон на автомобила и документ за собственост. Така кражбите ще престанат. Никой пункт за вторични няма да рискува да изкупи краден катализатор. Никой няма да си монтира краден катализатор, защото на ГТП ще бъде проверен. Трябва да се вземат мерки, защото ще продължаваме да дишаме най-мръсния въздух в Европа."

Хубаво е да се знае, както предупреждават експертите, че ако звукът от ауспуховата система се увеличи осезателно, то най-вероятно сте станали жертва именно на такава кражба.

Коментари

Новини Варна