IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
09:15 | 12 май 2022
Обновен: 07:31 | 18 април 2024

Борим инфлацията... с 12 и 50 на месец. Да се смееш ли, да заревеш ли?

Брюксел трябва да разреши отпадането на акциза за газа за коли

По материала работи: Слав Велев
Борим инфлацията... с 12 и 50 на месец. Да се смееш ли, да заревеш ли?

Управляващите се похвалиха, че обсъждат като антикризисна мярка срещу високите цени на горивата шофьорите да получават отстъпка от 25 стотинки за литър бензин и дизел до 50 литра месечно. Това прави 12 лева и 50 стотинки!

“50 литра са достатъчно количество, което ще ви стигне за доста дълъг период”, увери зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

“Надяваме се още в рамките на този месец да изчистим всички детайли с търговците и това да стартира от следващия месец”, отбеляза зам.-министърът на енергетиката.

По думите му схемата е подобна на компенсациите и помощите, които се получават за електроенергия.

Депутати, участвали в експертния коалиционен съвет по икономика и финанси обясниха, че отстъпката ще минава през НАП и ще бъде правена още на бензиностанциите. Все още не се знае как ще се избегнат злоупотребите, отстъпките на автомобил или на шофьор ще се дават, и ако семейство има няколко автомобила, за всички ли ще има месечен бонус.

Относно отпадането на акциза за електроенергията, метан и природен газ управляващите първо трябва да минат през уведомителен и разрешителен режим от ЕК.

Според регистрите на КАТ към 1 май 2022 г.

3,8 млн. пътни превозни средства имат редовна регистрация в България към 1 май.

3 789 581 пътни превозни средства (ППС)- мотори и мотоциклети, леки и товарни автомобили, автобуси и трамваи, строителна и селскостопанска техника, имат редовна регистрация в България. Това сочат данните на КАТ към 1 май 2022 година.

Най-много ППС са с дизелови двигатели - 1 820 628, с бензиновите са 1 326 931, а с електродвигатели - само 6298.
Най-масови са автомобилите с газови уредби за втечнен нефтен газ, наричан още пропан бутан - 339 918. С уредби на природен газ, по-популярен като метан, се движат 38 700 превозни средства.

Основно и двата вида газ се използват от автомобили с бензинови двигатели, но има и малки изключения - 71 превозни средства са регистрирани, че карат на дизел/пропан бутан и 94 на дизел/метан.

По документи в КАТ се водят и 751 ППС, чиито двигатели работят само на пропан бутан и 6940 само на метан. Във втория случай става дума главно за автобуси от градския транспорт.

Коментари

Новини Варна