IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
14:30 | 17 май 2022
Обновен: 02:15 | 30 април 2024

Бързи, смели, сръчни! Мераклии за бране на череши за 50 лв., има ли?

Мнозина я карали през пръсти - чупят клони и късат неузрели плодове

По материала работи: Слав Велев
Бързи, смели, сръчни! Мераклии за бране на череши за 50 лв., има ли?

Мнозина производители се залавят сами да берат черешите си, защото надниците са високи, а наемниците не работели качествено. СНИМКА: 24 часа Пловдив онлайн

Черешите са малко, а берачите никакви ги няма! Така собственици на масиви в Родопската яка (селата южно от Пловдив) коментират липсата на работници, пише "24 часа". Предлагат 50 лева надница и не могат да намерят качествени наемници. "Все са недостатъчни, а и я карат през просото", казва кметът на пловдивското село Брестник Атанас Шопов. По думите му тази години добивите са по-слаби особено при ранните сортове.

"Узряха преди 24 май. Повечето обаче все още са розови. Очаква се по-нататък да почервенеят", казва производителят Крум Мирчев. По думите му добри работници трудно се намират, а тези, които са готови да се включат в беритбата, не падат под 50 лева. "Пазарят се и не отстъпват. За тези пари не искат да откъснат повече от 50 кг на ден. Това означава, че за всеки набран килограм им се плаща лев", коментират брестничани. Кандидат-берачи се появявали на тумби от Пловдив и карали наред. "Не можеш да ги оставиш сами, защото кършат клони и берат дори неузрелите плодове. Турците са добри работници, но тези, които идват от пловдивските махали, я карат през пръсти. Точно те искат по-големите надници", коментира Шопов.

Поставени на колене, стопаните се съгласявали и плащали. Но обезателно до тях имало човек, който да ги надзирава. "Това са хора, които нямат отношение към селскостопанската работа, не правят селекция между узрели и розови череши. А стоката трябва да има търговски вид, за да я предложиш", добави кметът на Брестник. Заедно със съседните села Куклен и Марково това е найизвестният район в Пловдивско, където виреят тези овошки. Бусове стоят в центъра на селата и изкупуват набраните плодове. Цената, на която ги вземат, е 5 лева за килограм, като изискването е да са хубави.

На стопаните им се виждат малко тези пари, но в крайна сметка се съгласяват и ги дават. "В същото време по пазарите са по 10-15 лева и то дребните и недобре узрели череши. Печелят за наша сметка, въпреки че сме орали, пръскали, плащали надници на берачи", изброяват производители. Ранните череши са с по-дълги дръжки, но не са толкова сладки, а много от тях са и дребни. Предимството им е, че нямат червеи, защото не са нападнати от черешовата муха. Тя се появява след 24 май. Хрущялките зреят по-късно, по-твърди са и са удобни за транспортиране. "Нашите са по-късен сорт и ще станат в началото на юни. Но дотогава цената ще им падне и пак ще ги даваме без пари. Берачи няма да наемам, защото като тегля чертата и за нас нищо няма да остане. Със съпруга ми ще си вземем отпуск и с помощта на децата ще гледаме да се справим сами", казва Виолета Димитрова.

Коментари

Борис ( преди 11 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна