IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
15:30 | 17 май 2022
Обновен: 20:16 | 25 юни 2022

Депутатка от Варна: Няма да оставим украинските бежанци на улицата

Главната тема на последното заседание на Комисията по туризъм към НС е била бежанската вълна

По материала работи: Слав Велев
Депутатка от Варна: Няма да оставим украинските бежанци на улицата

Снежана Апостолова – народен представител на ПП “Продължаваме Промяната“ от МИР-3 Варна, зам.-председател на Комисията по туризъм към НС, секретар на Парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ и член на Комисията по въпросите на ЕС

Уверени сме, че никой от украинските бежанци няма да остане на улицата след края на май месец. Това заяви в интервю Снежана Апостолова, народен представител на ПП “Продължаваме Промяната“ от МИР-3 Варна, зам.-председател на Комисията по туризъм към НС, секретар на Парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ и член на Комисията по въпросите на ЕС.

- Какви бяха основните теми, които обсъдихте на последното заседание на Комисията по туризъм към НС, на която сте заместник-председател?

- Главната тема на последното заседание на Комисията по туризъм към НС беше бежанската вълна, в следствие на войната в Украйна. Бяха изслушани  Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която оглави и Националния кризисен щаб за бежанците от Украйна, заедно с Васил Величков – член на щаба и съветник на вицепремиера по ефективно управление. Те ни увериха, че след 31 май, с изтичането на мярката "40 лева" за хотелиерите, никой няма да бъде оставен на улицата.

Васил Величков подчерта, че е много важно да се разбере, че когато на тези хора им е предоставена временна закрила и те доброволно са се регистрирали да я получат, те нямат право на избор, къде ще бъдат настанени.

България е първенец  в Европа по брой украински бежанци, получили статут на временна закрила - с 97% регистрирани лица. За сравнение, следващите са Чехия – с 50% регистрирани и Полша – с 20%.

- Къде ще бъдат настанени бежанците след края на май? Какви са плановете на държавата и каква е готовността с легловата база и местата за настаняване?

- Снежана Апостолова: Към момента в държавните бази и почивните станции има около 33 000 легла в бази с проверени възможности за настаняване, като става дума за 455 обекта във вътрешността на страната и по морето. Работи се и за освобождаването на още държавни почивни бази. Ако се наложи, могат да бъдат настанени в чисто новите лагери за бежанци на дирекция "Миграция", могат да бъдат настанени и в спортни зали с легла, които са приготвени вече. Освен това беше казано, че на държавните бази ще се оказва помощ в размер на 15 лв на човек на храноден. Марияна Тошева каза, че е проведена обществена поръчка за изхранването на бежанците, която е спечелена от фирма, предложила цена от 5 лв за изхранване на ден без ДДС. 

А какви са проблемите, с които се сблъска държавата, свързани с украинските бежанци?

- До нас стигнаха данни, че недобронамерени хотелиери се опитват да накарат настанени при тях бежанци да протестират, че ще бъдат оставени на улицата от 1 юни и така целенасочено да създават напрежение. Посочиха са примери за нарушения – някои развиват търговия с хора, някои хотели дори са се рекламирали и са използвали туроператори, има и такива, които са регистрирали значително по-малка част от настанените бежанци, защото през годините така са практикували по договорка с общините, за да си спестят туристически данък. Обсъдени бяха рисковете от трафик на хора, разпространение на наркотици и други подобни проблеми, които в такава ситуация е огромен, но в сравнение със случващото се в Европа, където голяма част от бежанците се настаняват в зали и палаткови лагери,ние сме първенци, само заради хотелиерската програма. Въпреки посочените нарушения, именно хотелският бизнес спаси положението и изми лицето на България. Случилото се е чудесен пример за публично-частно партньорство. Като заместник-председател на Комисията по туризъм мога да изразя огромно задоволство от факта, че  държавата, макар да не беше подготвена за извънредната ситуация, извърши огромен обем от работа за изключително кратки срокове.

- До Вас достигнаха ли данни, дали украинските бежанци желаят да започнат работа в България?

- На заседанието стана ясно, че част от бежанците са се ориентирали да си намерят работа и да излязат на квартира, като до няколко дни ще бъде създадена платформа с въпросници, които да се попълват от тях, за да се събере актуална информация за точните им намерения. Желаещите да упражняват професията си много лесно ще бъдат интегрирани в градовете, тъй като 65% от украинците в България са с висше образование, а 31% - със средно. Част от майките са изразили готовност да започнат работа, а 10% ще го направят веднага, когато има кой да им гледа детето. Системата на МОН има готовност да се погрижи за 60 хиляди деца. В момента у нас се намират над 42 хиляди украински деца.

Тези от бежанците, които не могат да упражняват трудова дейност, беше решено да бъдат настанени в по-отдалечените места.

За тези, които искат да се интегрират, ще сработи мярката "Солидарност" за субсидирана заетост, като тя ще е насочена предимно към частния бизнес, защото е доказано, че там тя е по-устойчива. Мярката "Солидарност" предвижда 3 месеца субсидиран наем, поемане на минималната заплата за 6 месеца и др.

Коментари

Новини Варна