IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
09:15 | 20 май 2022
Обновен: 08:57 | 21 април 2024

Днес е Европейският ден на морето

20 май е обявен и за Световен ден на метрологията

По материала работи: Слав Велев
Днес е Европейският ден на морето

Днес е Европейският ден на морето. Това е сред ключовите инициативи на Интегрираната морска политика на ЕС, стартирана през 2007 г. Известно е, че морето винаги е било от ключово значение за благоденствието на Европа – дължината на крайбрежието на континента ни е почти 70 000 км, като 22 от 27-те държави-членки имат излаз на море или са островни държави. Крайбрежните региони са дом на 40% от населението на ЕС, създават 40% от икономиката му и дават работа на около 5 млн. души.

Морските отрасли и крайбрежните региони, които традиционно са били в периферията на полезрението, са вече поставени в центъра на нова, динамична и всеобхватна политика за устойчив растеж и работни места. Ето защо Денят на морето среща заинтересувани лица от бизнеса и гражданското общество, професионално ангажирани с морската политика, както и журналисти от целия ЕС и извън него за обсъждане на широкия кръг въпроси, свързани с интегрираното морско управление, новите технологии, производството на енергия, морското пространствено планиране, системите за морско наблюдение и др. и неговото значение за европейската история, култура и икономика. Обявен с Декларация на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз, той има за цел да повиши осведомеността на обществото за значението на морето и морската индустрия и насърчаване изграждането на европейска морска идентичност.

Денят е повод и за изтъкване на възможностите и предизвикателствата за региони и фирми, които зависят от морето. Въз основа на предложение от Комисията, този ден, посветен на морето, ще насърчи по-доброто управление на крайбрежните райони, моретата и океаните от всички заинтересовани граждани и участници.

20 май е още Международен ден на метрологията, който отбелязва годишнината от подписването на Конвенцията за метъра през 1875 г. от представители на седемнадесет държави. Конвенцията поставя рамката за глобално сътрудничество в областта на метрологията и нейните промишлени, търговски и обществени приложения. Първоначалната цел на Конвенцията за метъра – световното единство на измерванията – остава така важна и днес, както при подписването й.

Метрологията, науката за измерванията, играе централна роля в научните открития и иновациите, промишленото производство и международната търговия, в подобряването на качеството на живот и в защитата на околната среда.

Темата на Световния ден на метрологията през 2022 г. е „Метрологията в цифровата ера“. Темата е избрана, тъй като цифровите технологии революционизират нашата общност и понастоящем са едни от най-вълнуващите тенденции на обществото.

В целия свят националните метрологични институти непрекъснато развиват науката за измерванията, като разработват и утвърждават нови техники за измерване на необходимото ниво на усъвършенстване. Националните институти по метрология участват в сравнения в областта, координирани от Международното бюро за мерки и теглилки (МБМТ), за да се гарантира надеждността на резултатите от измерванията в световен мащаб.

Международната организация за законова метрология (МОЗМ) разработва международни препоръки, които имат за цел да уеднаквят и хармонизират изискванията в целия свят в много области. МОЗМ управлява и системата за сертифициране МОЗМ (МОЗМ-СС), която улеснява международното приемане и глобалната търговия с регулирани средства за измерване.

Тези международни метрологични системи осигуряват необходимата увереност и доверие, че измерванията са точни, обезпечават стабилна основа за глобалната търговия днес и ни помагат да се подготвим за предизвикателствата на утрешния ден.

Световният ден на метрологията признава и отбелязва приноса на всички хора, които работят през годините в междуправителствени и национални метрологични организации и институти.

За да отбележат това събитие, Българският институт по метрология, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Съюзът на метролозите в България към Федерацията на научно-техническите съюзи организират ХVII-та Национална научно-практическа конференция „Метрологията в цифровата ера“.

Конференцията ще се проведе на 20 май 2022 г. в залата на ИА „Българска служба по акредитация“ – София, бул. „Г. М. Димитров“ № 52 А.

Коментари

Новини Варна