IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
10:30 | 31 май 2022
Обновен: 14:50 | 27 март 2024

Прогноза: 20% спад в цената на хляба от 1 юли

Това е възможно, ако нулевата ставка на ДДС влезе в законопроекта, заяви председателят на Националния браншови съюз

По материала работи: Слав Велев
Прогноза: 20% спад в цената на хляба от 1 юли

Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите/Кадър: НОВА

„Цената на хляба ще падне с 20%, ако нулевата ставка на ДДС за хляб влезе в законопроекта”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Нулевото ДДС ще важи за всички хлебни изделия – закуски и хлябове, сладкарските изделия  не са част от тази мярка, поясни Кукушева, предаде НОВА.

„Тази мярка не подпомага по никакъв начин хлебопроизводителите. Тя е изцяло в полза на потребителите, защото крайният потребител плаща  20-те процента  ДДС, не производителят по веригата”, каза още тя.

Според управителят на цех за хлебни изделия Росен Иванов, обаче, потребителите ще усетят облекчение от най-рано 2 месеца след нейното въвеждане. Иванов обаче не е сигурен как нулевата ставка на ДДС за хляб ще бъде въведена и използвана от производителите. „Не виждам как ще продадем хлебно изделие без ДДС. Нашите крайни продукти  са 50% хлебно изделие. Как ще разделим хлебното изделие от другите суровини, не ми е ясно, нито как ще продаваме само хлебното изделие без ДДС. Например, баничката е 60% хлебно изделие. Нещо много сложно и почти непостижимо е да ги разделим”, заяви Иванов.

Хлебопроизводителят обаче усеща стабилизиране на цените на тока през последните 2 месеца. „Ако цените на тока се задържат така, ще можем да прогнозираме цените на крайните продукти за следващите 3 месеца”, каза той.

Повече гледайте във ВИДЕОТО.

Коментари

Новини Варна