IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
15:00 | 4 юни 2022
Обновен: 05:28 | 25 април 2024

Инфлацията ще расте, мерките на правителството са закъснели

Експерти с остри критики към антиинфлационната политика на кабинета "Петков"

По материала работи: Слав Велев
Инфлацията ще расте, мерките на правителството са закъснели

Ръст на инфлацията, въпреки мерките на правителството, прогнозират експертите. Причината е, че са закъснели и не са антикризисни. "Единствената най-хубава мярка, която е вдигане на тавана на регистрация на ДДС е чак от 1 януари 2023г. Какво ще помогне тя на бизнеса, а би могла да помогне. Второто нещо е, че не са антиифлационни. Някои от тях са проинфлационни. И третото нещо е, че те дори не са антикризисни", заяви пред Bulgaria ON AIR финансистът Мика Зайкова.

"Вдигане на пенсии, увеличаване на социалните плащания - може да са социално оправдани, но по никакъв начин не могат да бъдат наричани антиифлационни", посочи депутатът от "Демократична България" Георги Ганев. 

"Това са политически етикети. Има само един начин да се бори инфлацията и този начин е да се произвеждат повече стоки и услуги. Съответно средата за правене на бизнес да е прозрачна, лесна, с ниски административни бариери, които не ги гласува Народното събрание. Помощта не може да компенсира инфлацията и ефектите от това, че икономиката се развива", заяви банкерът и финансист Левон Хампарцумян.

Според финансиста Мика Зайкова инфлацията ще продължи да расте и догодина. Тя се усъмни в думите на Асен Василев, че бюджетът е планиран при 2,9% ръст на БВП и малко под 11% инфлация.

"Оказва се че Standard and poor's, Европейската комисия трева пасат по прогнозите си. Ние сме си определили ръст на Брутния вътрешен продукт 2,9%. Няма нито една от тези институции, които изброих, която да ни е дала ръст от 2,1%, а Standard and poor's ни даде 1,7% ръст. Така че прекалено оптимистичен е. Извинявам се, но да напишеш инфлация 11,9% средно годишно, при положение, че хармонизираният индекс на инфлацията за България през април е 12% и той расте с поне 2% всеки месец, защото няма причина, която да спира инфлацията", изтъкна Мика.

Зайкова разкритикува и идеята на правителството за промени в пенсионната система.

"Това, което направиха е тотална деформация на пенсионната система. Нито тези 60 лв., нито тези 10%, нито това, което ще направят от 1 октомври има връзка с осигурителния принос", посочи Зайкова.

Според Мика Зайкова бизнесът трябва сам да вдигне доходите на хора. За тази цел държавата трябва да премахне данъка върху реинвестираната печалба в нови технологии за бизнеса.

Коментари

Новини Варна