IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
12:30 | 7 юни 2022
Обновен: 19:39 | 18 април 2024

Ще се върне ли гласуването на хартия? Кой са "За" – кулоарните сметки

БСП си я иска, но партньорите ѝ - нe

По материала работи: Слав Велев
Ще се върне ли гласуването на хартия? Кой са "За" – кулоарните сметки

При нисък кворум промяната минава 119 гласа. Това е максимумът, на който може да разчита БСП в парламента, за да върне гласуването и с хартиена бюлетина, освен с машина. При това не от партньорите си от управляващата коалиция, а от опозицията. Освен 26-те червени, за стария вариант на вот са и от ГЕРБ, които имат 59 депутати, нужни са и 34-те гласа от ДПС.

Така реално трите партии могат да прокарат промяната, но само ако кворумът в залата е нисък. Управляващите премахнаха изискването от 121 гласа, за да мине всеки проект в парламента, малко преди да се направи неуспешният избор за нов шеф на БНБ, и върнаха старото правило за мнозинство от т.нар. 50+1 гласа. Предложението на БСП за връщане на хартиената бюлетина внесе нов раздор в управляващата коалиция. Ако само преди месец социалистите успяха да блокират изпращането на оръжие за Украйна с исканията си, този път по всичко личи, че партньорите им трудно ще склонят да ги подкрепят, показа проверка на “24 часа”.

Именно “Има такъв народ” бяха тези, които настояха за въвеждането на изцяло машинен вот в първия парламент, в който влязоха миналата година - 45-ия. Сред основните радетели на машинния вот тогава бяха и БСП с обяснението, че така ще се гарантира честност на изборите. Всъщност промяната на Изборния кодекс бе и единственото съществено, което свърши злополучното 45-о НС за 9-те си дни работа. Още тогава ГЕРБ и ДПС настояха гласоподавателите да имат право да избират - машина или хартия, с аргумента, че възрастните трудно ще се справят с устройствата. Хартиените бюлетини обаче бяха запазени в секциите с под 300 гласоподаватели, на кораби и в болници, както и като резерва при срив на машината или спиране на тока. Точно една година и два парламентарни вота по-късно БСП реши да възроди хартиената бюлетина. И така ще отвори за пореден път Изборния кодекс - един от най-често променяните закони на страната. Провокира ни исторически ниската избирателна активност на последните парламентарни избори.

Това води до делегитимация на органите. Голяма част от българите не пожелаха да отидат на избори именно заради опасения, че няма да се справят с машината и съответно да успеят да гласуват, мотивира предложението зам.-шефът на групата на БСП Филип Попов пред “24 часа”. Той се надява предложението да влезе още тази седмица в правната комисия на парламента, като се разгледа и анализът на ЦИК. БСП обаче среща отпор по темата от другите 3 партии в коалицията. Спазваме споразумението, според което всяка от партиите може да предлага свой законопроект, но след обсъждане с останалите. Не получихме подкрепа от партньорите, призна Попов и уточни, че не са водили разговори за подкрепа с опозицията.

И трите партии - “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и “Има такъв народ”, са против връщането на хартиената бюлетина. Най-категорични са в ДБ. На последните избори машините дадоха добър резултат. Другото предложение е анахронизъм и връщане назад в миналото, категоричен бе съпредседателят Атанас Атанасов пред “24 часа”. Той се надява, че темата ще бъде обсъдена отново, преди да се задвижи процедурата. Десните дори се надяват да се въведе електронно гласуване на изборите В края на миналия месец министърът на електронното управление Божидар Божанов, който е от квотата на ДБ, обяви в интервю за “24 часа”, че кабинетът ще е технически готов такъв вот да се проведе още на следващите редовни избори. Направи обаче уговорката, че все пак предстоят много тестове. Категорично за хартиения вот обаче са ГЕРБ, които, по ирония на съдбата, бяха най-атакувани от БСП за същата тази позиция преди година. Сега бившите управляващи изразиха готовност да подкрепят предложението на червените.

Правото на избор с какво да се гласува вече бе защитено публично от шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова. А в събота лидерът на партията Бойко Борисов се подписа в Кюстендил под подписка на инициативен комитет с искане да се върнат хартиените бюлетини паралелно с машините. Тя е подкрепена вече от над 10 хиляди души. Машинният вот е предпочитан за депутатите на ДПС, но демонстративно на последния вот лидерът Мустафа Карадайъ пусна хартиена бюлетина. Движението настоява, че хората трябва да имат избор. И поставят 2 ,словия. Първото, избирателите да не бъдат принуждавани да попълват декларация кой от двата начина ще изберат - такива идеи са се повдигали на дискусии сред депутатите. Второто е хартиените бюлетини да се броят от машини, подобни на тези, които проверяват тестовете на изпити. Така ще се избегне човешката грешка и в протоколите “няма да се трие и забелва с коректор”. ДПС бе за въвеждане на машинно броене още миналата година, като тогава хората на Мустафа Карадайъ обясняваха, че това е по-добрият начин да се гарантира честността на изборите. Преди година от “Възраждане” аплодираха въвеждането на машинния вот. Сега депутатите на Костадин Костадинов готвят свои промени, но в друга посока - изборните протоколи. В момента, ако има несъответствие в този от машинното гласуване и този от хартиените отрязъци, броени на ръка, се зачита вторият, а това според “Възраждане” не е редно.

Промените ще оскъпят изборите, смята финансовото министерство Ако човек е избрал да гласува с машина, а тя се повреди, той не може да пусне хартиена бюлетина - как ще упражни правото си на вот Въвеждането на правото на избор между машинно гласуване и хартиена бюлетина, както и замяната на 11 хил. кабини за гласуване с паравани, ще оскъпят изборите. Оценка за необходимите допълнителни разходи трябва да се предостави от ЦИК, която отговаря за организацията и произвеждането на изборите у нас. Това се казва в становище на финансовото министерство относно предложенията за промени в Изборния кодекс на БСП. В документа, който е качен на сайта на парламента, се посочва, че в законопроекта липсват очакваните финансови последици върху държавния бюджет дори в индикативен размер, както е предвидено в чл. 70, ал. 4 от правилника на Народното събрание. “Единствено е посочено, че предложените промени биха довели до допълнителни “минимални” разходи в бюджета. В този смисъл обръщаме внимание върху липсата на анализ и разчети за финансовите средства, необходими за евентуалното прилагане на направените предложения”, пише още в становището на МФ. Според него предложението за замяна на кабините с паравани “не е достатъчно мотивирано и не става ясно какво налага въвеждането на такова ново изискване”. А предложените промени щели да доведат и до увеличаване на обема и на сложността на работа на членовете на секционните комисии, което “създава потенциален риск от искания за определяне на значително по-високи възнаграждения”.

Независимо от аргументите против промените, министерството все пак предлага няколко редакции. Първото е да се обмисли предложението, според което “избирател, който е избрал да гласува с бюлетина за машинно гласуване, не може да гласува с хартиена”. Причината е, че би могло да възникне проблем с устройството и така гласоподавателят няма да може изобщо да упражни вота си, което би засегнало конституционни права. От мотивите на законопроекта не става ясно какво би следвало да се разбира под параван за гласуване и какви са причините за замяната на 11 хиляди кабини за гласуване с толкова паравани, посочват още от МФ.

Коментари

Новини Варна