IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
13:27 | 21 юли 2014
Обновен: 06:13 | 17 април 2024

Президентът: Рано е за имена на служебното правителство

Президентът: Рано е за имена на служебното правителство

По материала работи: Пламен Янков
Президентът: Рано е за имена на служебното правителство



Президентът Росен Плевнелиев заяви, че служебното правителство ще бъде съставено навреме, но изтъкна, че все още е рано да посочва имена. Държавният глава очаква кабинетът на Пламен Орешарски да подаде оставка до края на тази седмица.
С обръщение към нацията на 5 август ще обявя приоритетите и задачите на служебното правителство, ако политическите партии спазят своето обещание и ние сме във възможност след конституционно предвидените срокове да съставим служебен кабинет и да разпуснем парламента, посочи Плевнелиев при посещението си в Пловдив.
Президентът заяви, че членовете на временното правителство ще бъдат експерти за ресорите, за които ще отговарят. Той обаче не посочи имена, нито кой ще оглави служебния кабинет с уговорката, че все още е рано за това.
По думите му за служебния кабинет ще бъдат излъчени хора демократи, проеврепейци, силни в направленията, които представляват, и готови по приоритетните задачи да постигнат прогрес и резултати.
Президентът уточни още, че служебното правителство ще отразява по един обективен начин задачите, които има да се решават в държавата към този момент. Според него служебният кабинет ще трябва да подготви реформите за промяна в някои сектори. Имаме нужда да се обърнем към Европейската комисия - да вдигнем нивото на доверие към България, да отпушим замразените еврофондове по две оперативни програми и да ускорим в последните месеци европейските фондове, изреди държвавният глава.
По повод сваления Боинг над Украйна президентът заяви, че не одобрява този акт на насилие и призова за разследване час по-скоро.
Запитан дали България ще подкрепи новите санкции срещу Русия, Росен Плевнелиев подчерта, че Европа трябва да бъде единна в този исторически момент. Според него това, което се случва в Украйна, "няма аналог в модерната история". "Ние виждаме една агресивна и националистическа Русия, която очевидно не спира с подкрепата си и с провокацията си срещу териториалната цялост на една европейска държава, каквато е Украйна. Аз не бих нарекъл хората в Донбас и Донецк опълченци - това са сепаратисти, това са хора, които използват, със съжаление бих казал, и терористични методи срещу едно мирно население", коментира още държавният глава и допълни "затова трябва да си даваме сметка, че Европа днес има нужда от силен глас, от ясна позиция, Европа трябва да може с решителност и единство да спре ескалацията на конфликта в Украйна".
В Пловдив президентът откри обновения Римски стадион и похвали града, че е на едно от челните места по усвояване на еврофондовете. Античният форум разполага със специална 3D зала, а съвсем скоро туристите ще могат да купуват билети онлайн.

Коментари

Новини Варна