Варна 14°
fallback
България
15:45 | 11 юни 2022
Обновен: 08:28 | 30 април 2024

Откриха Лято 2022 в България на "Златните"

Има отлив на немски туристи този сезон в курорта

По материала работи: Слав Велев

С празнично шествие по централната алея на курортния комплекс "Златни пясъци" беше официално открит летния туристически сезон. Събитието съвпада и с 65-та годишнина от създаването на емблематичния черноморски курорт.

На откриването присъства министърът на туризма Христо Проданов, както и ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в Република България. По-късно се очаква да пристигне и външният министър Теодора Генчовска, предаде БНР.

По време на посещението си, двамата министри и гостуващите дипломати участват в конференции, посветени на 65-годишнината от създаването на морския курорт и честването на 20 години от основаването на Съюза на хотелиерите "Златни пясъци".

Туристи от Германия, Полша и Румъния ще преобладават в курортния комплекс "Златни пясъци" това лято, каза в интервю за "Радио Варна" новият изпълнителен директор на комплекса Кирил Кирилов.

При немския пазар се забелязва сериозен спад, който по думите на Кирилов в сравнение с 2019 година е двоен.

"35 процента от полетите от Германия са анулирани. Основната причина е войната в Украйна", изтъкна Кирилов.

"Сезонът започна още в началото на този месец със заетост около 15-20 процента в курорта „Златни пясъци”. Очаква се през следващата седмица заетостта да достигне до 40 процента. Имаме туристи от Румъния, Полша и от Германия. При поляците има ръст на младежкия туризъм", поясни още директора на комплекса, който тази година навървшва 65 години от своето създаване.

Кирил Кирилов разкри, че в хотелите на "Златни пясъци" работят и украински бежанци. 

"Имаме украинци, които започнаха работа в кухните, като камериерки и обслужващ персонал. Но заетостта при тези кадри не е голяма", каза още Кирилов.

Автор на статията:
Слав Велев
туристи златни пясъци сезон пазар 2022 лято откриване немци 11 юни Христо Проданов Теодора Генчовска Съюза на хотелиерите Кирил Кирилов pazar
0 коментара
fallback
fallback