IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:00 | 12 юни 2022
Обновен: 20:01 | 25 април 2024

Караджов на "Петрохан": Основна причина за ситуацията е запушен водосток

Река Ботуня при град Криводол помита всичко по пътя си

По материала работи: Слав Велев
Караджов на "Петрохан": Основна причина за ситуацията е запушен водосток

Кадър: БНТ

Проходът "Петрохан" остава затворен, след като пътят сериозно пропадна от придошлата вода. На място отиде регионалният министър Гроздан Караджов, заедно с експерти. От сутринта на терен работят машини за отстраняването на скална маса и дънери. Продължава разчистването на прохода "Петрохан", оттича се огромно количество вода, част от пътя буквално липсва.

Според регионалния министър Гроздан Караджов една от основните причини за ситуацията е запушен водосток.

"Под пътя има една огромна пещера, пътят виси над нея, става дума за бедствено аварийно положение, пътят в този си вид е неизползваем. За да не се затвори пътят изцяло, за дълго време ще преместим пътя, за да може да се минава през прохода. Какво точно ще бъде укрепването - ще го решат конструкторите", заяви Гроздан Караджов, цитиран от БНТ.

Във Вършец има 30 къщи, на които са нанесени щети, няколко от тях са откъснати от света, както и вилната зона, която се намира в близост.

"Реката излезе от коритото си и стана близо 4 пъти по-широка, нанесе много проблеми на къщите покрай реката и инфраструктурата, има нарушени водопроводи, прекъснати пътища", допълни заместник-кметът на Вършец Петър Стефанов.

Община Криводол обяви частично бедствено положение в село Ракево, където реките Лева и Ботуня са прелели заради поройните дъждове и са наводнили къщи, дворове и селскостопански имоти, съобщиха от общината.

Заповедта за обявяване на бедствено положение в селото е от снощи и важи първоначално за два дни. Причината за издаване на заповедта е, че двете реки, които преминават през Ракево, не могат да се оттичат нормално, прелели са и са довели до наводняване на имотите. Няма данни за пострадали хора.

Горните течения на реките Лева и Ботуня преминават съответно през Враца и Вършец, където през последното денонощие валежите от дъжд бяха над 100 литра на квадратен метър. Река Лева във Враца рязко повиши равнището си, но не излезе от коритото си. Днес в града и околностите не вали, но вчера обилните валежи наводниха улици и подлези, и също бе обявено частично бедствено положение.

Междувременно вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов провери разчистването на прохода „Петрохан”. Дейностите по разчистване на републиканския път са в ход, но проходът все още е затворен. 

„На място сме с екипите на АПИ и фирмите, които поддържат тази област. Основната причина за бедствената ситуация е запушване на водосток - преминаване на малка река, която е подкопала пътя. Дефакто става дума за бедствено-аварийно положение. Пътят в този си вид е неизползваем”, категоричен е регионалният министър. И допълни: "Предприемаме действия, за да можем да отворим пътя в максимално кратки срокове, може би още в понеделник".

Караджов не се ангажира с точно време, което ще отнеме възстановяването на щетите. „Но като възстановяване, това, което планираме, за да не се затвори изцяло пътя за дълго време – ще изместим самото платно колкото е възможно по-навътре странично в прохода, за да бъде проходим. След това ще започнат укрепителните дейности. Първо обаче трябва да спрем водата, за да не тече върху пътя”.

В 12:00 часа, заедно с кмета на Вършец Иван Лазаров, вицепремиерът ще обиколи обектите, които са засегнати от наводненията.

Коментари

Новини Варна