IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:45 | 15 юни 2022
Обновен: 14:57 | 25 април 2024

Евтиният ток на тезгяха на властта: До 200 кВтч – 3 часа бойлер и го изчерпва!

Ако кризата се задълбочи, е вариант да спрем износа на ток, заяви шефът на КЕВР

По материала работи: Слав Велев
Евтиният ток на тезгяха на властта: До 200 кВтч – 3 часа бойлер и го изчерпва!

Колаж: Стандарт

Евтината тарифа за тока ще е за потребление до 200 киловатчаса месечно, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров, предаде "24 часа". Преди две седмици той заяви, че се предвижда въвеждане на т.нар. блок-тарифа, т.е. запазване на сегашната цена на тока за дълъг период от време, но само за определено потребление.

Квотата от 200 киловатчаса се появява за първи път, откакто от енергийния регулатор заявиха, че са готови да въведат новите тарифи за бита. Тодоров заяви, че комисията има за цел да защити най-уязвимите потребители, които имат и най-ниско потребление. И даде пример, че за двустаен апартамент, който консумира до границата от 200 киловатчаса месечно, сметката ще е около 40-50 лева и тя ще остане такава и в бъдеще. Като се надвиши това потребление, ще се плаща по по-висока цена. От 2002 до 2006 г. у нас имаше двустъпална тарифа, за първите 75 квтч през деня цената беше 9,8 ст. на кВтч, а над тази граница – над 17,4 ст.

За нощната тарифа границата на евтината тарифа беше 53 кВтч на цена от 6,8 ст. След премахването на тези тарифи поетапно през 2005 и 2006 г. токът през деня поевтиня до 14 ст. Тогава се даваха данни, че 20% от домакинствата са се вмествали в ниските тарифи Експерти коментират, че предвижданите 200 кВтч ще се изчерпят, ако се ползва бойлер за топла вода и той работи 3 часа на ден. Други правят сметката, че тази тарифа означава евтин ток от 7 киловатча за 30 дни в месеца, което осигурява ползване на осветление, хладилник, телевизор и зарядни, включени нон стоп в контакта. Но не стига за пускане на бойлер един път седмично. Без съмнение това изключва честото въртене на пералня, задрасква от домакинските уреди сушилнята, климатика и изобщо по-мощните уреди. Тодоров смята обаче, че не трябва да се бърза с блок тарифите, защото за битовите потребители са осигурени поносими цени за година напред, считано от 1 юли. Спекулация е, че ще има режим на тока у нас, каза още председателят на КЕВР. Защото България има капацитет да произвежда почти два пъти повече, отколкото консумира.

Ако кризата се задълбочи, е вариант да спрем износа на ток, но Тодоров не вижда реалистична хипотеза това да се случи. Той каза още, че вероятно най-евтината енергия ще бъде през деня, а не както преди време през нощта. У нас и в съседните държави се инсталират много фотоволтаични инсталации и през деня между 12 и 16 часа е най-ниското потребление и може да има излишък на енергия, откъдето и по-ниски цени. “България произвежда голяма част от електричеството в целия Балкански полуостров, имаме излишък от електричество и заедно с АЕЦ “Козлодуй” българските потребители могат да получат електричество на сравнително ниска цена. Махнахме дотациите, които получават всички ВЕИ производители, и ги прехвърлихме към бита”, обясни Тодоров предложението на КЕВР за поскъпване на електроенергията едва с 3,3%.

“Ако хранилището в Чирен не бъде запълнено 100% и не заработи газовата връзка с Гърция, има риск за доставка на газ към потребителите и топлофикациите”, каза председателят на КЕВР. Той съобщи и че все още няма подписан договор за доставка на американски втечнен газ. “Мисля, че се водят преговори, но доколкото съм информиран, не мога да потвърдя дали има подписан такъв. В момента, в който се пристъпи към такава стъпка, трябва да представят договора в КЕВР за одобрение. Второто нещо, което трябва да се случи, за да гарантираме потреблението в България, е да напълним хранилището в Чирен на 100%. Към момента е 23%. Според мен е твърде малко. С около 15% трябва да се пълни Чирен оттук нататък, без да се пропуска дори един ден, за да може да се напълни до 1 октомври. Третото нещо, което трябва да се случи, е газовата връзка с Гърция да е построена и оперираща", каза Тодоров.

Коментари

Новини Варна