IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
11:00 | 15 юни 2022
Обновен: 22:25 | 19 април 2024

"Деца на пътя", "Безопасно лято" - КАТ с две акции на пътя от днес. Дебнат и...

Контролът ще е насочен и към правилното превозване на малчугани

По материала работи: Слав Велев
"Деца на пътя", "Безопасно лято" - КАТ с две акции на пътя от днес. Дебнат и...

Снимка: Черно море/АРХИВ

От 15 юни реализираме две превантивни кампании, свързани с безопасността на движението по пътищата през летните месеци, съобщиха от Пътна полиция. Традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ е с продължителност два месеца и половина - от 15 юни до 31 август, като целта ѝ е опазване живота и здравето на децата през ваканционните месеци.

От 15 юни до 14 септември ще се провежда втората превантивна акция на Пътна полиция „Безопасно лято“, насочена към ограничаване на пътнотранспортния травматизъм през летните месеци. В рамките на полицейската акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ - от 15 до 30 юни в районите на детските градини и училищата полицейски екипи ще осъществяват засилен контрол по отношение безопасността на децата и техните придружители.

Контролът ще е насочен към правилното превозване на деца на предната и задната седалка на автомобилите и използването на детски обезопасителни системи, употребата на обезопасителни колани/каски и системи от родителите - водачи на МПС; от пътниците в/на МПС, в т.ч. и деца; спиране на подходящи места за слизане на децата-пътници, недопускане спирането на по-малко от 5 метра преди или на пешеходните и велосипедните пътеки и недопускане на други нарушения, застрашаващи сигурността на децата и техните придружители. През месеците юли и август ще бъдат провеждани специализирани полицейски операции, насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти, водачи на индивидуални електрически превозни средства и водачи на други двуколесни ППС, в т.ч. и деца-водачи, управление на МПС от неправоспособни водачи, особено лица до 18 г., както и контрол над използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски.

Съвместно с Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” и Регионалното управление на образованието са предприети действия за обезпечаване на сигурността на децата, които ще участват в организирани пътувания през летните месеци. Създадена е организация за извършване на инструктажи и проверки за употреба на алкохол и наркотици от водачите и контрол върху техническото състояние на автобусите. Чрез полицейските и младши полицейските инспектори в малките населени места ще се проверяват собствениците на мотопеди и ще се съставят полицейски разпореждания по чл. 64 от ЗМВР за недопускане предоставянето на МПС на неправоспособни, в т.ч. на малолетни или непълнолетни лица.

Втората превантивна лятна кампания на Пътна полиция „Безопасно лято“ предвижда специализирани полицейски операции по контрол на пътното движение всеки последен работен ден от седмицата и през почивните дни. Целта на полицейската акция е ограничаване на предпоставките за допускане на пътнотранспортни произшествия /тежки, със загинали и ранени, и с материални щети/ и на нарушенията на обществения ред, както и за осигуряване на нормална проходимост през участъците с временна организация на движението в най-натоварените дни от седмицата.

От Пътна полиция отчитат, че традиционно през летния туристически сезон в тези дни се наблюдава изключително интензивен трафик по пътищата от републиканската пътна мрежа. Специализираните полицейски операции ще се провеждат по пътищата от първи и втори клас. В хода на акциите ще бъдат използвани всички автоматизирани технически средства и системи за контрол на скоростта.

Само за месец - 64 тежки катастрофи в област Монтана

За периода от 01.01.2022 г. до 31.05.2022 г. на територията на ОДМВР – Монтана са регистрирани 64 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 5-ма и са ранени 80 граждани, от които 5 тежки ПТП с 5 ранени деца. През същия период на 2021 г. са регистрирани 58 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 7 и са ранени 70 граждани, от които 7 тежки ПТП с деца и 7 ранени деца. През летните месеци на 2021 г. - от 15.06 до 31.08.2021 г., на територията на областта са регистрирани 38 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 5-а и са ранени 44 граждани, от които 4 тежки ПТП с 4 ранени деца. През същия период на 2020 г. са регистрирани 42 тежки пътно-транспортни произшествия, с 4 жертви и 59 ранени граждани, от които 8 тежки ПТП с деца и 10 ранени деца.

Коментари

Новини Варна