IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:15 | 16 юни 2022
Обновен: 04:31 | 26 април 2024

Сърфовете забранени, децибелите понижени... Корал – кът от рая ли ще е?

Засега не е ясно как ще става измерването на нарушителите

По материала работи: Слав Велев
Сърфовете забранени, децибелите понижени... Корал – кът от рая ли ще е?

Всички плавателни средства, които вдигат шум над 50 децибела, ще бъдат забранени на плажа Корал. Около това становище се е обединила специалната комисия с държавни служби, която се проведе в бургаската РИОСВ, предаде "24 часа". Тя трябваше да обсъди проектозаповед на екоминистър Борислав Сандов за налагане на защитни мерки за опазване на биоразнообразието около плажа Корал, което включва карагьозови и есетрови риби, включително и връщането на тюлена монах. Идеята е в морето да се създаде защитена зона, което е прецедент в България.

Засега не е ясно как ще става измерването на нарушителите, вдигащи шум над 50 децибела, но със сигурност се забраняват джетовете и лодките с моторните лодки с дължина над 3,6 метра и плавателните съдове с двигатели над 20 конски сили. Те нямат право да влизат в морето на площ от 1320 дка. пред плажа Корал. Предложенията бяха направени от сдружението "Да запазим Корал". На заседанието на комисията се чуха и искания за забрана на всички превозни средства във водата след залез и преди изгрев слънце с изключение на неотложните ситуации, които изискват влизане с моторни плавателни съдове. В защитената зона се забранява и траленето на дъното за бяла мида, проучването на морето за природни богатства и прокарването под вода на комуникационни съоръжения и заустването на отпадни води.

По предложение на кмета на Царево Георги Лапчев комисията реши да забрани сърфовете и лодките с гребла.

"Щом ще има ограничения за плавателните съдове, нека да е за всички", мотивира се морсикят управник. Лапчев бе единственият участник в комисията, който гласува против защитената зона в морето, защото се правела на тъмно без широко обществено обсъждане, което да отчете и интересите на местните хора. В комисията участваха представители на МОСВ, РИОСВ, Басейнова дирекция и ДНСК. На срещата се появи и зам.-министърът на екологията Тома Белев, който обясни, че попаднал случайно и пристигнал в Бургас по друг работен повод.

Заседанието на комисията премина при закрити врата за журналисти. Първо закъсня с два часа, а после им бе съобщено, че се отлага, но в крайна сметка се проведе след като медиите се разотидоха.

Коментари

Новини Варна