IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
18:41 | 22 юли 2014
Обновен: 06:19 | 17 април 2024

Плевнелиев възмутен от информации за заем на БЕХ

Плевнелиев възмутен от информации за заем на БЕХ

По материала работи: Борис Проданов
Плевнелиев възмутен от информации за заем на БЕХ

Президентът Росен Плевнелиев призовава да бъдат преустановени всякакви действия, свързани с реализацията на проекта "Южен поток", до привеждането му в съответствие с европейското законодателство. Това се посочва в съобщение на прессекретариата на държавния глава.
Позицията е по повод публикации, че Българският енергиен холдинг подготвя решение за сключване на договор с „Газпром“ за вземане на милиарден заем за финансиране на българското участие в проекта „Южен поток“, държавният глава изразява учудването и възмущението си от продължаването на действията по този проект от страна на правителството, въпреки публично поетите на 8 юни 2014 г. от премиера Пламен Орешарски ангажименти за временно спиране на дейностите по него, се казва в съобщение на Прессекретариата на държавния глава.
Президентът напомня, че на 2 юни 2014 г. Европейската комисия обяви, че срещу България е образувана наказателна процедура заради нарушение на правилата за функциониране на европейския вътрешен пазар и конкуренцията. Неспазването на европейското законодателство може да доведе до налагане на санкции срещу България, които ще бъдат в тежест на всеки български гражданин.
По-рано електронното издание на в-к Капитал писа, че на днешно заседание на борда на директорите на Българския енергиен холдинг е трябвало да бъдат одобрени два ключови документа, с които се отваря пътят "Газпром" да отпусне заем от 620 млн. евро за строежа на газопровода в България. Заседанието на БЕХ е завършило без вземане на решение, но няма гаранции, че в близките дни държавният холдинг няма да се задейства и да направи проекта необратим, посочва изданието.
С въпросния заем БЕХ е трябвало да финансира своето 15-процентно дялово участие в проекта, който вече поскъпна до 3,8 млрд. евро (според Ведомости цената му може да набъбне до 4,3 млрд. евро - бел. ред.) Заради по-високата цена на "Южен поток" спрямо първоначално очакваните 3,5 млрд. евро БЕХ ще трябва да даде допълнително 68 млн. евро собствени средства, пише медията.
Вчера бившият енергиен министър и член на Реформаторския блок Трайчо Трайко заяви, че правителството се кани да направи участието ни в Южен поток необратимо. Според информацията на Реформаторския блок правителството се готви да отпусне гаранции по проекта на стойност 100 млн. евро чрез Българската банка за развитие (ББР) и Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), независимо от това каква ще бъде съдбата на „Южен поток”.
Също вчера Европейската комисия препоръча на Сърбия да спре работите по реализацията на „Южен поток“, докато проектът не бъде хармонизиран с европейското законодателство. "Европейската комисия не се интересува от тръбопровода като такъв, а от начина, по който се реализира проектът.“
dnes.bg

Коментари

Новини Варна