IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:30 | 19 юни 2022
Обновен: 05:13 | 25 април 2024

На "Прайда": Гейове и лесбийки поискаха еднополови бракове и деца (ВИДЕО+СНИМКИ)

Парадът ясно изрази позициите си срещу Путин и "Възраждане"

По материала работи: Слав Велев
На "Прайда": Гейове и лесбийки поискаха еднополови бракове и деца (ВИДЕО+СНИМКИ)

На "София прайд" гейове и лесбийки поискаха да осиновяват деца и права за еднополов брак на прайд парад в центъра на столицата. За поредна година събитието е съпътствано от контрашествие. 

През по-голямата част от деня се провеждаха различни събития, които подкрепяха любовта без граници. На столичния площад "Независимост" е организиран митинг под наслов "Да съхраним националните традиционни ценности", предаде Bulgaria ON AIR.

Засилено полицейско присъствие трябва да осигури безпроблемното преминаване и на двете шествия.

"Горди да бъдем" - това е мотото на 15-ия по ред прайд в София, който събира на едно място, както членове на ЛГБТ общността, така и хора, които подкрепят различните. Емили казва, че е горд представител на транс общността и от години се бори за равни права.

"Аз се боря за това да получа женско име, затова защото аз съм транс момиче. Казвам се Емили, но за старото име не искам да споменавам. Ние имаме права и си ги искаме. Затова всяка година юни месец идваме тук. Защото ние искаме права. Права за осиновяване на деца, права за брак между гейове и лесбийки също така признаване на транс хората, защото аз водя транс дело в момента", сподели Емили.

Въпреки трудностите, тя чувства подкрепа от ЛГБТ общността. Такава среща и в Мелиса, известна още като Тихомир.

"Искам да кажа, че моите родители ме подкрепят напълно. Но нейните родители не я подкрепят напълно. Чичо ѝ и вуйчо ѝ даже я изгониха от дома им. В момента водим дело за смяна на пола. Това е страшна дискриминация", не крие разочарованието си Мелиса.

Организаторите на "София прайд" подчертаха, че през изминалата година ЛГБТ общността многократно е била използвана за политически цели и силно се надяват, че и двете шествия ще преминат безпроблемно.

"Аз се радвам, че ние години наред слушахме, че няма парад на хетеросексуалните. Ето, вече има и парад на хетеросексуалните. Всеки е свободен да се изразява. Аз всеки път питам защо този парад не се провежда, когато е Денят на християнското семейство на 21 ноември. Мисля, че това е една много по-удачна дата да облечеш булчинската си рокля и да излезеш навън", коментира Симо.

По-рано тази седмица за поредна година Светият Синод се обяви срещу провеждането на "София прайд". Позицията му е за неодобрение и несъгласие и се противопоставя на организирането и провеждането на гей парад

"Отправяме искрена молитва към Господ Иисус Христос да просвети сърцата на всички, които се готвят да участват в непристойното събитие в София", пише в становището.

Тази година паралелно със "София прайд" се провежда и шествие в защита на традиционното християнско семейство. Въпреки всичко, стотици млади хора се загърнаха с цветовете на дъгата и се събраха, за да защитят правото си да обичат безгранично.

През 2022 гейовете и лесбийките не останаха безучастни и към международната политика и родната такава. Прайд парада беше още по политизиран. Шестващите държаха плакати срещу президента Русия Владимир Путин и партия "Възраждане".

Още СНИМКИ и ВИДЕО гледайте ТУК

Коментари

Новини Варна