IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:15 | 20 юни 2022
Обновен: 14:29 | 25 април 2024

В навечерието на вота – битката за гласове е яростна. Математика...

Със 121 депутати те не могат да управляват. Това го знам от опит, каза Тома Биков

По материала работи: Слав Велев
В навечерието на вота –  битката за гласове е яростна. Математика...

В навечерието на вота на недоверие битката за гласове става все по-яростна.  Независимият вече депутат проф. Николай Радулов очаква хора, които все още не са напуснали парламентарната група на ИТН, да не подкрепят вота на недоверие. "Очаквам още няколко души да излязат от парламентарната група и да гласуват "въздържал се", каза проф. Радулов, предаде Bulgaria ON AIR.

От управляващата коалиция са категорични – пазаруване на депутати няма, но се надяват на гласуване по съвест, а тя да е в полза на кабинета. В навечерието на вота на недоверие битката за гласове става все по-яростна. Очакванията на управляващите и новите независими народни представители е част от депутатите на "Има такъв народ" да гласуват с "въздържал се" на вота в сряда. 

"Не ги търсим активно, така да кажа. По-скоро се надяваме, че някои от тях по собствена инициатива ще преценят, че това правителство трябва да остане, за да продължи антикорупционната програма. Надяваме се повече хора да последват г-н Симеонов с това, което направи в петък", коментира депутатът от "Продължаваме промяната" Димитър Гочев.

А вносителите на вота на недоверие смятат - след загубата на мнозинство на управляващите в парламента, единствената алтернатива за страната са предсрочни избори.

"Те не дават никаква адекватна формула за някакво преструктуриране на мнозинството. Първо трябва да знаят, че 121 депутати може да им помогнат да преодолеят вота на недоверие, но със 121 депутати те не могат да управляват. Това го знам от опит. Трябват поне 130. Не ни е фикс идея да свалим правителството. Ние виждаме, че то само се сваля. По-добре да се свали само бързо, отколкото бавно и мъчително включително и за тия, които са в него", каза депутатът от ГЕБ Тома Биков.

По думите на Румен Гечев от БСП конфигурацията на парламента няма да се промени след нови избори. Приоритет обаче в момента трябва да е приемането на актуализацията на бюджета. 

"Много се интересувам коя ще е тая партия, която ще направи така че да не се приеме бюджета и как тази партия ще иде на избори наесен, тъй като тя ще отиде със сочене с пръст и с изключителна вина за поставянето на България в изключително трудни условия. Моята прогноза е, че партиите по-скоро ще направят така че бюджетът да бъде приет, а дали след това ще има успешен или неуспешен вот на недоверие, в случая зависи от политическата аритметика. Зависи дали роенето на партия ИТН ще приключи и там ще останат само 2-3-ма души", анализира ситуацията Румен Гечев от БСП.

Вотът на недоверие ще се гласува в пленарната зала в сряда.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Коментари

Новини Варна