IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
10:15 | 20 юни 2022
Обновен: 09:39 | 23 април 2024

С кола, с влак, самолет – с кое да поемем бързо от София за Варна?

Стига се за 3 часа и половина без нарушения

По материала работи: Слав Велев
С кола, с влак, самолет – с кое да поемем бързо от София за Варна?

По неизградената “Хемус” възможната средна скорост е 86 км/ч 3 часа допълнително на летището и стигането до самата Варна е добавеното време, което вгорчава иначе бързото придвижване с 45-минутния полет от София. Така пътуването до морската столица с кола по магистрала “Тракия”, а оттам през с. Миролюбово излиза най-бързият път до Северното Черноморие, показа експеримент на “24 часа” с 4 транспорта по 5 маршрута.

Използваният автомобил е дизелов, 1600 кубика и мощност от 72 конски сили. Тръгваме от Лъвов мост в София към магистрала “Тракия”. Със средна скорост от 130 км/ч за точно 2 часа и половина се стига до Карнобат. Маршрутът минава след това през Сунгурларе и Ришкия проход в компанията на тирове, до Смядово, а оттам точно преди Шумен вече по магистрала “Хемус”. Повторно пускане Заради камионите и ремонт в участъка изминаването на 96 километра отнема час и половина. Останалите 80 км по магистралата почти не се усещат. Така за 45 минути вече може да сте на плажа, дори да попаднете в задръстване на входа на Варна. 122 лева е разходът за изминаването на всичките 522 км с въпросния автомобил, а времето в път се оказа 4 часа и половина. Разбира се, ако няма винетка, трябва да добавите поне още 15 лв., колкото е цената на седмичната. При четирима души в колата това значи по 35 лева на човек. В групите за споделени пътувания обаче предлагат цени от 20 до 25 лева. В някои от тях дори има рейтинги на шофьорите и пътниците, с което рискът от нежелана компания намалява.

Връщането е по нов маршрут - по магистрала “Черно море”, а оттам през бургаското село Миролюбово, преди да се излезе на магистрала “Тракия” в района на Айтос. 65 минути за излизането до магистралата показа аритметиката. На “Тракия” отново със скорост от 130 км/ч и за 3 часа и 10 минути се изминават 386-те км до Лъвов мост. Общо пътуването отне 4 часа и 15 минути, но от центъра на Варна до центъра на София. С около 30 минути по-кратко е придвижването със самолет, което може да струва и 56 лева на човек, но върви с ограничения за багажа. Самият полет е около 50 минути. Човек обаче трябва да е на летището 2 часа по-рано. Още 20 минути се излиза от аеропорта до морската столица. След това се чака автобус до центъра, което добавя още 40 минути. Така, на теория, пътят със самолет отнема най-малко време. Засичането обаче е от летище София, а ако се добави времето за стигането дотам в задръстване, то пътуването може да се окаже и по-дълго.

Още нещо - позволената скорост на магистралата е 140 км/ч. А всички шофьори знаят, че за превишение с до 10 км/ч няма санкция. Така, ако някой успее да поддържа през цялото време скорот от 149 км в час, ще стигне и за 2 часа и половина. Още час и 5 минути е през Миролюбово, или 3 часа и 35 минути от център до център. Цената на автобусния билет до София е 33 лева и е сходна с тази, ако в колата са четирима души. Качвате се от автогарата и за 3 часа се минава по магистрала “Хемус”, след това по първокласния път и се стига до Велико Търноо, където има 15- минутна почивка.

В крайна сметка след средна скорост от 86 км/ч пътят до София отнема 6 часа. км в час, а средната скорост на движение е почти двойно по-ниска - 65 км в час, показват данните от приложение за измерване на скоростта. Поради това времето за пътуване се оказва 7 часа. Изводът от изпробването на различните видове транспорт е, че най-евтино излиза придвижването с кола, но чрез споделено пътуване. Автомобилът е и най-бързият транспорт, ако се засича от център до център. Самолетът взема разстоянието най-бързо, но върви с доста други забавяния, особено ако желаете да стигнете до някой от курортите край Варна. Пътуването с атобус може да се нарече сравнително комфортно и е с приемлива цена. Влакът е по-бавен с час, но е по-евтин, а и освен да дремнете, можете и да се разтъпчете по време на пътуване, ако не ви свърта на едно място.

Коментари

Новини Варна