IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
10:00 | 23 юни 2022
Обновен: 00:05 | 22 април 2024

Пиеш и се давиш от цената! Идея: 2,8 кубика вода – помощ за бедните

Нулев ДДС прави поносима цената. Искат 2,8 кубика да са помощ за бедни

По материала работи: Слав Велев
Пиеш и се давиш от цената! Идея: 2,8 кубика вода – помощ за бедните

Цената на водата скача с около 40%, но ако ДДС на услугата е нула, за крайния потребител поскъпването ще е по-малко и по-поносимо, настояват от Националния браншов синдикат „Водоснабдител“. В момента се обсъждат бизнес плановете на ВиК операторите за следващите 5 години, като 12 от 46 са вече са разгледани, пише "Телеграф".

Подкрепа

„ВиК операторите трябва да получат компенсации за скъпия ток, защото иначе някои ще се окажат във фактически фалит, а това неминуемо ще рефлектира и върху потребителите“, коментира председателят на браншовия синдикат „Водоснабдител“ към КНСБ Мариян Бухов. Той подчерта, че сметките са за услугата доставяне, отвеждане и пречистване на водите, а сама по себе си водата е безплатна, защото е национално богатство. Според синдикалиста подкрепа в плащане на сметките за вода трябва да получат 750 000 социално слаби домакинства. „Преди време беше направен пилотен проект в Търговище, където на ниска цена се плащаха първите 20 кубика. Това обаче изкривява модела. Нашите изчисления показват, че хората с ниски доходи трябва да получат с 2,8 куб. м водно подпомагане“, смята Бухов.

Кадри

В 17 от ВиК операторите не работят инженери, които да обслужват дейността. По наредба дружествата трябва да разполагат с висшисти по специалността, но няма достатъчно желаещи. „Заплатата в държавните оператори е 1100 лева, а младите искат добра стартова заплата и бърза кариера“, посочи Бухов. Според него като цяло браншът е неглижиран по отношение на доходите.

Ремонти

500 млн. лева обеща на общините за ремонт на ВиК сектора министърът в оставка Гроздан Караджов, като гарантира, че първи ще са местата с режим на водата. В актуализацията на бюджета тези средства липсват. 16 са ВиК операторите с държавно участие, 13 с 51% държавно и 49% общинско, а 17 са общински. Според Бухов има места, където ремонтите са наложителни, но другаде трябва да се прецизират икономически. Когато язовирите са пълни и преливат, не е удачно да се правят поправки по мрежата.

 

Коментари

Новини Варна