IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
10:15 | 28 юни 2022
Обновен: 11:55 | 28 март 2024

Оранжерии на ръба! Салата зимата може и да няма, бизнесът иска помощ

Земеделците са притеснени заради вноса на плодове и зеленчуци

По материала работи: Слав Велев
Оранжерии на ръба! Салата зимата може и да няма, бизнесът иска помощ

Кадър: Bulgaria ON AIR

Собственици на оранжерии в Пазарджишко искат държавата да поеме половината от разходите им за осигуровки за работниците. Липсата на квалифицирана работна ръка става все по-голям проблем за тях. Заради Ковид пандемията и високите сметки за ток голяма част от производителите са освободили своите работници, предаде Bulgaria ON AIR.

Иван Кабуров се занимава със земеделие вече над 10 години. Разказва, че изминалата година е била изключително трудна за всички производители в страната.

"Беше много трудно с плащането на тока, отделно от това се увеличиха от 3 до 4 пъти цената на пелетите и на енергоизточниците, там беше най-големият разход , но за момента оцеляваме", сподели Кабуров.

В момента земеделците са притеснени заради вноса на плодове и зеленчуци.

"Вносната продукция, която идва от чужбина, е с недоказан произход. И всичката лоша продукция, която не се консумира в техните страни, се изнася за България", допълни земеделският производител.

Един от основните проблеми, с който се сблъскват земеделските производители, е намирането на работна ръка.

"В момента изпитваме доста трудности, принудени сме да търсим работна ръка от по-слабо развитите райони в Пазарджишка област. В момента се снабдяваме с работници от Ракитово, Света Петка. Тези наши работници са принудени да пътуват всеки ден до нашата оранжерия в период от 1 час, който губят от личното си пространство, за да дойдат на работа", възмущава се земеделският производител Десислава Кабурова.

Зеленчукопроизводителите са категорични, че държавата трябва вземе мерки.

Вижте повече в репортажа

Коментари

Новини Варна