IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:45 | 1 юли 2022
Обновен: 22:08 | 24 април 2024

Днес е Свети Врач, почитаме лечителите Св. Св. Козма и Дамян

Днес повод да почерпят имат Козма, Кyзман, Дамян, Красимир, Красимирa и Красинa

По материала работи: Слав Велев
Днес е Свети Врач, почитаме лечителите Св. Св. Козма и Дамян

Днес Православна църква почита паметта на братята лечители от Рим Свети безсребърници Козма и Дамян. У нас празникът е по-познат, като Свети Врач - народен празник на всички лечители, врачки, баячки и билкари. На този ден жените не работят нищо, за да не се разболее човек от семейството или домашните животни. Единственото, което могат да правят, е да месят хляб и да го раздават за здраве.

Вечерта срещу празника болни преспиват в църква или в параклис, посветен на светците, а на сутринта се измиват на аязмото. Често се правят курбани.

Днес имен ден празнуват: Козма, Кyзман, Дамян, Красимир, Красимирa и Красинa. Честит празник на всички именици!

На 1 юли Църквата празнува връщането на мощите на Свети Йоан Рилски от Търново в Рилската обител. През 1195 година цар Асен тържествено пренесъл мощите на светеца в столицата Търново.

По-късно, през 1496 година, след като получили разрешение от султана, защото България тогава била под турско робство, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.

Предполага се, че канонизацията на Св. Йоан Рилски е извършена през X век, след пренасянето на мощите му от Рила в Средец, където в негова чест е построена църквата "Свети Лука".

Коментари

Новини Варна