IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
12:15 | 1 юли 2022
Обновен: 17:22 | 18 април 2024

Не се редете - отстъпки няма! Евтин бензин и дизел ще има, но не днес, някога

Закъсняват отстъпките от 25 ст. за литър гориво

По материала работи: Слав Велев
Не се редете - отстъпки няма! Евтин бензин и дизел ще има, но не днес, някога

Отсъпката от 25 ст. на литър гориво ще влезе в сила със закъснение, защото Министерски съвет се забави с внасянето на актуализацията на бюджета в парламента. Парите няма да отидат там, където има нужда, заяви Делян Добрев, цитиран от "Труд".

Ще влязат в сила най-рано в понеделник, три дни след обнародване на актуализацията

Най-бед­ните зареждат по-малко

Даването на отстъпка от 25 ст. за всеки литър бензин A-95 и дизел без добавки ще бъде забавено. Причина за това е забавянето при внасянето на актуализацията на бюджета от Министерски съвет в парламента.

С актуализацията на държавния бюджет се дава отстъпка в размер на 25 ст. от цената на литър гориво, зареден в резервоар на лек автомобил или мотор, собственост на гражданин. Тази отстъпка важи за най-евтиното гориво от всеки вид на всяка бензиностанция. Това означава, че важи за бензин А-95 и дизел без добавки.

Мярката цели намаляване тежестта на цените на горивата върху българските граждани. Членовете на Българската петролна и газова асоциация имат готовност да започнат прилагането на тази програма, която според правителствените разчети е на стойност 150 млн. лв., заявиха от асоциацията.

Но поради забавянето на актуализацията на бюджета в Народното събрание, държавната помощ от 25 ст. няма да се приложи непосредствено от 1 юли 2022 г., както беше предвидено. Актуализацията на бюджета беше вкарана в парламента преди двайсетина дни и при спазване на сроковете за даване на предложения между първо и второ четене, гласуването на промените продължава.

Членовете на Българската петролна и газова асоциация винаги са работели в рамките на закона и в този случай също ще се съобразят със законоустановената процедура, а именно - предвидената държавна помощ ще се предлага във всички обекти на членовете на БПГА три дни, след като актуализираният бюджет бъде публикуван в “Държавен вестник”, обявиха от асоциацията. Ако актуализацията бъде обнародвана в петък, това означава, че отстъпката от 25 ст. на литър ще се дава от понеделник, 4 юли. Информация за потребителите как да ползват отстъпката ще бъде налична на място в бензиностанциите в страната.

Тази помощ няма да отиде там, където най-много има нужда, заяви при обсъждането на актуализацията на бюджета Делян Добрев, депутат от ГЕРБ-СДС. Пенсионерите зареждат по един резервоар на две седмици, което означава, че помощ­та за тях ще бъде 6 лв. на месец, обясни той. Хората, които ходят всеки ден на работа, зареждат по един резервоар на месец и от помощта ще получат 12 лв. на месец. А хората, които всеки уикенд ходят до морето и карат скъпи автомобили, може да получат и 100 лв. на месец, защото зареждат по 6-7 резервоара, обясни Делян Добрев.

Коментари

Новини Варна