IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
12:15 | 2 юли 2022
Обновен: 14:24 | 25 април 2024

"Продължаваме Промяната"! Преговорите за кабинет стартират днес с БСП

Следват тези с "Демократична България"

По материала работи: Слав Велев
"Продължаваме Промяната"! Преговорите за кабинет стартират днес с БСП

Корнелия Нинова, Асен Василев, Кирил Петков при представянето на правителството през декември 2021/Снимка: БГНЕС/АРХИВ

"Продължаваме промяната" започва разговорите за нова коалиция от поне 121 български народни представители, които да подкрепят програма за управление в следващите шест месеца и превеждането на България през икономическата и политическата криза.

Първата среща ще бъде от 13:00 часа днес в зала "Запад" на Народното събрание. Тя ще бъде с представители на парламентарната група на коалиция "БСП за България", съобщиха от пресцентъра на "Продължаваме промяната". В "Столетницата" едни от най-активните лица са Борислав Гуцанов и Корнелия Нинова, депутат в 7 парламента, зам.-министър на икономиката и енергетиката по външноикономическата политика (2005 — 2007) в правителството на Сергей Станишев, зам. министър-председател на България и министър на икономиката и индустрията (от 2021 година) в правителството на Кирил Петков. Между 1997 и 2005 г. Нинова е изпълнителен директор на „Техноимпекс“ АД. Назначена е на тази длъжност при правителството на ОДС. Същевременно е назначена и на поста председател на съвета на директорите на „Техноимпортекспорт“. „Техноимпекс“ и „Техноимпортекспорт“ са външнотърговски дружества, предвидени за приватизиране, като впоследствие Нинова оглавява и приватизационния екип, отговарящ за първото дружество. На 28-годишна възраст Нинова участва с още 27 души в дружеството, приватизирало „Техноимпекс“. В правителството на Симеон Сакскобугготски тя продължава да е изпълнителен директор на приватизираното дружество „Техноимпекс“. През 2003 г. Нинова се преориентира политически и става член на БСП и неин лидер от 8 май 2016 година.  

Борислав Гуцанов е дългогодишен общински съветник във Варна и бивш председател на местния парламент, лидер на "Столетницата" в морския град. Той е народен представител в 42-то, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание.

От 15:00 ч. е обявено началото на разговорите с депутатите от парламентарната група на "Демократична България". Съпредседатели на коалицията са ген. Атанас Атанасов, бивш член на СДС и сега лидер на Демократи за силна България. Секретар на МВР (1997 – 1998), директор на Националната служба за сигурност (1998 – 2001) и Христо Иванов , служебен зам.-министър-председател в кабинета на Георги Близнашки и министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов, сега лидер на "Да, България". В политическия съвет, участват и съпредседателите на „Зелено движение“ Владислав Панев и Борислав Сандов.

Коментари

Новини Варна