IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:45 | 5 юли 2022
Обновен: 20:08 | 18 април 2024

Днес е летният Атанасовден

Полицаите в България честват професионалния си празник

По материала работи: Слав Велев
Днес е летният Атанасовден

Днес е летният Атанасовден, църквата почита Св. Атанасий Атонски. Според вярванията, на този ден Св. Атанас облича кожуха си и отива при бога да моли за зима, тъй като лятото вече се е преполовило. Според традицията днес се коли черна кокошка. Обичаят се нарича кокоша църква. В Средните Родопи се правят общоселски курбани, а жените раздават пресни погачи за дъжд и берекет. В западните краища, св. Атанас се почита като патрон на орачите, а в Източна България се изпълняват обичаите против суша Пеперуда и Герман.

143 години от създаването на Министерството на вътрешните работи и професионалния празник на служителите от системата отбелязваме днес. С Указ №1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I Батенберг се създава Министерство на вътрешните дела в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов. В началото на ведомството са били възложени и неприсъщи за него днес задачи, като ветеринарното дело, управлението на пощите и обществените дела.

Коментари

Новини Варна