IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
13:00 | 5 юли 2022
Обновен: 04:25 | 26 април 2024

Седмокласниците имат само 3 дни за кандидатстване в гимназия

Първото класиране ще бъде обявено до 12 юли

По материала работи: Слав Велев
Седмокласниците имат само 3 дни за кандидатстване в гимназия

Точно три дни имат седмокласниците, за да кандидатстват в гимназия. Подаването на заявления за участие в първия етап на класирането започва днес - 5 юли - и продължава до 7 юли 2022 г., информират регионалните управления по образованието в страната. Някои от тях приемат документи и на хартия, а не само онлайн, на други места кандидатстването е само онлайн.

В Бургас например приемат документи както електронно, така и на място в училищата, в които са се обучавали седмокласници. По същия начин и в Стара Загора учениците могат да избират или да кандидатстват самостоятелно онлайн, или да подадат заявление в едно от определените училища-центрове за приемане на документи. 

В София подаването на заявление за участие в първи и трети етап на класиране в гимназиите ще бъде само по електронен път (https://infopriem.mon.bg(link is external)), подчертават от РУО-София. Това може да стане по три начина - без чуждо съдействие от всяко електронно устройство с достъп до интернет, по което и да е време на денонощието; със съдействие на училището, в което ученикът завършва 7 клас през профила на ученика в рамките на работния ден; или със съдействие на друго училище (т. нар. училище-гнездо), определено от началника на РУО, в рамките на работния ден, пише "Сега".

Всеки ученик има персонален профил в електронната платформа https://infopriem.mon.bg(link is external) и индивидуален код за достъп, през който може да кандидатства. Учениците трябва да подредят паралелките, в които искат да бъдат приети, започвайки от най-желаните към по-малко исканите. Желателно е да се попълнят повече паралелки, съветват експерти. Всяка година те обясняват, че алгоритъмът за класиране класира учениците на най-горното възможно желание (паралелка), за което на тях им достига бал и не е необходимо те да се опитват да подреждат желанията по друг критерий освен по техния личен избор. Броят на желанията може да бъде неограничен. За професионалните паралелки е необходимо да се прикачи медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика.

Цялата необходима информация относно оценките ще бъде отразена по служебен път преди да се пристъпи към балообразуване и класиране. "Поради огромния обем информацията се прехвърля поетапно и е възможно все още да не е видима в момента на попълване на заявление за участие в първи етап на класиране", предупреждават от РУО-София.

По традиция сред най-желаните за прием след 7 клас са профилираните гимназии - математически и езикови. Планираните профилирани паралелки в страната са 964, а професионалните - 1477 (60.5%). В София съотношението е 55% профилирани паралелки (233) към 45% даващи професия (187 на брой).

ГРАФИК

Първото класиране ще бъде обявено до 12 юли, като от 13 до 15 юли приетите учениците ще имат възможност да се запишат, а недоволните - да подадат заявление за участие във второ класиране. Второто класиране е до 20 юли, като приетите трябва да се запишат на 21 и 22 юли. Подаването на документи за трето класиране, което на 29 юли, може да стане между 26 до 27 юли. Попълването на незаетите места продължава до 10 септември.

Коментари

Новини Варна