IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
11:45 | 10 юли 2022
Обновен: 20:33 | 24 март 2024

Инспектори от БАБХ излезли в болнични под заплаха за одита на ГКПП "Капитан Андреево"

Фирмите отказват да освободят помещенията, уточни зам.-министърът на земеделието Иван Христанов

По материала работи: Слав Велев
Инспектори от БАБХ излезли в болнични под заплаха за одита на ГКПП "Капитан Андреево"

Снимка: БГНЕС

Продължават заплахите към служители на Българската агенция по безопасност на храните заради проверките на ГКПП "Капитан Андреево". "Трима инспектори не дойдоха на робата в тези 4 дни на одита. Пуснаха си болнични вечерта преди одита. Имаме сигнали, че те и семействата им са били заплашвани да си пуснат болнични, за да не дойдат на работа", съобщи зам.-министърът на земеделието Иван Христанов, предаде Bulgaria ON AIR.

По думите му двама народни представители и 3-ма държавни чиновници са били заплашвани преди това, а на двама били предложени подкупи.

Той уточни, че лабораторията е регистрирала повече изследвания, отколкото може да извърши физически. Данните ще бъдат предоставени на прокуратурата.

"Въпросът е дали наистина са били извършвани тестове или са извършени при неспазване на протокола", добави Христанов.

БАБХ и МЗХ дават на прокуратурата и ГДБОП резултати от одит, констатирал нарушения на фитосанитарния и медицинския контрол на ГКПП "Капитан Андреево" от частна фирма, оперирала на пункта до 20 май.

Констатирано е, че за 2021 година средно дневно са връщани 6 тона храни за пестициди, а след влизане в държавата на пункта количеството скача на 22 тона средно дневно.

Коментари

Новини Варна