IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
08:45 | 13 юли 2022
Обновен: 18:32 | 19 юни 2024

Църквата отбелязва Събор на Св. Архангел Гавриил

На 13 юли наблюдаваме Суперлуние

По материала работи: Слав Велев
Църквата отбелязва Събор на Св. Архангел Гавриил

Днес църквата отбелязва Събор на Св. Архангел Гавриил - празник в чест на този небесен вестител на Божиите тайни. В църковните песни на този ден още отзвучава радостта на Благовещението. Архангел Гавраил (или Гавриил, евр. - "сила Божия") един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин.

Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията - Христос. Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св. пророк. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос (Лук. 1:11-19).  Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди Светия Богомладенец (Лук. 1:26-31, Мат. 1:18-25).

В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева. Западноевропейският рицарски епос използва служението на архангел Гавраил като вестител в контекста на идеята за теократична държава. В "Песен за Роланд" архангелът възвещава на Карл Велики събитията, изпраща му сънища и му напомня за неговия дълг – без умора да защищава християните в целия свят.

Свети арх. Гавраил почитаме още на 26 март, в пряка връзка с празника Благовещение. Тогава и днес имен ден празнуват Гаврил , Гавраил , Гаро, Гальо,  Гаврила, Гарвилка, Габриел, Габриела , Габи .

На 13 юли тази седмица ще станем свидетели на Суперлуние.

Природното явление се случва, когато естественият ни спътник е най-близо до Земята. Това кара Луната да изглежда с 14% по-голяма и с 30% по-ярка.

Коментари

Новини Варна