IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
09:15 | 14 юли 2022
Обновен: 21:16 | 25 април 2024

Църквата почита паметта на Св. ап. Акила, вижте кой е именик днес

На 14 юли е националният празник на Франция и празник на демокрацията в цял свят

По материала работи: Слав Велев
Църквата почита паметта на Св. ап. Акила, вижте кой е именик днес

На 14 юли Българската православна църква почита паметта на Св. ап. Акила,

Той е един от седемдесетте, бил ученик на свети апостол Павел, който го направил епископ. Той бил понтийски евреин и до обръщането си в християнската вяра живял с жена си Прискила в Италия. Когато император Клавдий заповядал на евреите да напуснат Рим, Акила заминал със съпругата си за Коринт.

Свети Акила проповядвал Христа в Азия, Ахея и Ираклия и помогнал за спасението на много човешки души, като обръщал езичниците и ги кръщавал. Той обикалял и по други земи, претърпял много страдания и бил убит от неверниците.

Имен ден днес празнуват всички, които носят името Орлин. Честит празник!

На днешната дата през 1789 година парижани превземат крепостта-затвор Бастилия – символа на кралския деспотизъм – и освобождават намиращите се в нея седмина политически затворници. Никой не предполага, че това е началото на една от най-великите революции в света. В наши дни датата 14 юли е обявена не само за национален празник на Франция, но и за празник на демокрацията в цял свят.

Тази сутрин в Париж започва традиционния военен парад. По традиция участват представители на държави от Европейския съюз и НАТО, като тази година специална покана е отправена към България и още 8 източноевропейски страни.

Представителна гвардейска част с българския флаг ще води пешия марш, съобщи Министерството на отбраната.

 

Коментари

Новини Варна