IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
08:30 | 17 юли 2022
Обновен: 04:59 | 25 април 2024

Днес е Св. Марина

Светицата се счита за покровителка на водите

По материала работи: Слав Велев
Днес е Св. Марина

Днес православната църква почита паметта на Света великомъченица Марина. Най-често българите празнуват деня на светицата за предпазване от огън и мълнии. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света литургия.

На деня на света великомъченица Марина своя празник празнува град Созопол. Днешният ден е празничен и за най-големия център за медицинската помощ в Североизточна България - УМБАЛ „Св. Марина“, която днес празнува патронния си празник.

Светицата се счита за покровителка на водите. Казват, че Св. Марина посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.

В много от църквите и манастирите, които носят нейното име има лечебни води. Този празник е известен и като "Горещници" и продължава 3 дни. В Странджа, Родопите и по поречието на река Струма светицата е известна като "господарка на змиите" и лечителка на ухапаното от тях.

Имен ден имат всички носещи името на светицата - Марина, Марин и техните производни.

Коментари

Новини Варна