IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
13:00 | 18 юли 2022
Обновен: 13:49 | 22 април 2024

Грешните хора, дрогата – 17-годишен каза: Не! Избра живота ВИДЕО

Едва, когато се сблъсква със смъртта, тийнейджърът решава да промени живота си

По материала работи: Слав Велев
Грешните хора, дрогата – 17-годишен каза: Не! Избра живота ВИДЕО

17-годишният Иван/Кадър: Bulgaria ON AIR

17-годишно момче се запознава с грешните хора и под тяхно влияние започва да употребява наркотици. Едва, когато се сблъсква със смъртта, тийнейджърът решава да промени живота си. 

Преди няколко месеца 17-годишният Иван си намира нова компания. Оказва се, че новите му приятели употребяват наркотици. 

"Идваха вкъщи, забавлявахме се и те така ми размахваха фолиото с наркотиците и ми викаха: "Виж, имам кристали, искаш ли?" И аз първият ден викам, че не искам да употребявам нищичко. Втория ден те идват пак и аз употребих. Адреналинът ми се покачи, музиката започна да ми харесва доста повече от обичайното", разказа Иван Димитров.  

В продължение на около месец Иван започва редовно да прибягва до наркотиците, а майка му забелязва, че поведението му е коренно променено, съобщава Bulgaria ON AIR.

"Просто гледаше в една точка, с никого не говореше, затвори се в себе си в неговата стая и изобщо с никого не разговаряше. Нито ядеше, нито спеше", каза майка му Цветанка Димитрова.  

"След като те отпусне този наркотик, чувстваш голямо главоболие. Доста лоша дрога в общи линии. Не можеш да спиш от нея, не можеш да ядеш от нея. Аз не съм спал в продължение на един месец", допълни Иван. 

Тя и съпругът ѝ решават да се обърнат към специалисти, които директно изпращат Иван за лечение в болница.

"Той започна да буйства там. Главата си удари в стената, взе една химикалка. Вика, ще ръгам сестрите. Той изпадна в депресия. Викнаха двама полицаи. Биха му инжекция и той се успокои и на другия ден с подпис излезе", посочи майката. 

Иван изпада в тежка абстиненция и дори започва да халюцинира. Една седмица след като е изписан от болница, той посяга на живота си, като скача от 4 етаж на блока, в който живее. 

"Последната мисъл ми беше, как ще реагират родителите ми, защото ще си сложа край на живота, защото ще скоча и ще си отида от този свят", каза Иван.  

За щастие оцелява. В началото, Иван напълно губи спомените си за инцидента. Следват серия от операции и множество консултации с психиатър. Силният му дух, обаче и подкрепата на неговото семейство му помагат, той коренно да промени посоката на своя живот. 

"Искам да уча или актьорско майсторство, или режисьор. Както прецени Господ. Преди инцидента  бях написал един филм", разказа момчето.  

Иван и майка му Цветанка, се обръщат и към всички, които шофират след употреба на наркотици. 

"Изобщо да не го използват това, нито наркотици, нито алкохол, защото застрашават хем живота на другите хора, хем техния. Да са по-разумни, да спрат с тези неща, защото тези неща просто не водят до нищо хубаво", съветват Иван и майка му.  

И така, Иван се изправя лице в лице със смъртта, за да разбере, че употребата на наркотици не е просто забавление, а сериозен порок, който може да бъде пагубен.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова. 

Коментари

Новини Варна