IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
14:30 | 18 юли 2022
Обновен: 04:22 | 24 април 2024

Защо сезонът по родното Черноморие е слаб?

Германските и руските туристи масово избират Турция пред България

По материала работи: Слав Велев
Защо сезонът по родното Черноморие е слаб?

Растящите цени, войната и проблемите по западните летища отказват много туристи от Българското Черноморие това лято.

Сезонът започна късно и доста мудно, твърдят хотелиери и туроператори пред медиите. Освен това, близо до България бушува война - украинският Змийски остров се намира само 300-400 километра от българските плажове.

Междувременно Ковид числата продължават да вървят нагоре, по европейските летища цари невиждана суматоха, а хората все по-внимателно си "гледат в портмонето", защото инфлацията им изяжда спестените за летуване пари, предаде DW.

Дори да решат да летуват у нас, българите ще останат неприятно изненадани, че същите плодови коктейли като миналото лято в заведения на плажа струват с 20% повече. Лек обяд за двама, състоящ се главно от салати и бутилка вино, излиза над 100 лева. 

"Продуктите поскъпват, клиентите са малко, трябва някак да се избива", признава един от сервитьорите. Същото важи и за концесионерите на плажовете, цените на комплект от чадър и шезлонг достигат 40 лева на места.

Туроператорите твърдят, че през този сезон германските и руските туристи масово избират Турция пред България.  

"Сезонът закъсня и определено няма да бъде добър. Резервации за България в последния момент не се случиха на германския пазар през май и юни. Този сегмент се насочи към Анталия в Турция, където цените са по-ниски и дават по-големи", коментира Венцислав Танчев - управител на турагенция, представляваща германски туроператор у нас.

Според него семействата с деца избягват България заради близостта с войната в Украйна. 

Коментари

анонимен ( преди 1 година )
Собствениците на хотели на морето имат явно толкова много пари, че не им липсват, и клиентите и им е все тая дали ще отида аз да платя 100 лева за салата и вино или те сами ще си я ядат. Просто не ви пука за никой, защото си имате пре много пари! Всеки умен човек трябва да си остане в града, да си купи собствена къща, и да не посещава хотелите ви на морето!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
анонимен ( преди 1 година )
Аз си мисля, че сезона на морето не е слаб, а хотелиерите са оядени алчни свите, много се извинявам, но цената на борсата е една и съща и в Пловдив и на морето. Ако заведенията в града Пловдив са по-ниски, е защо собствениците не са толково алчни, колкото тези на морето!!! Просто трябва да осъзнаем, че българското черноморие не е наше, а на собствениците на хотелите!!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна