IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
09:00 | 21 юли 2022
Обновен: 14:30 | 26 март 2024

Ако ковидът ни захапе – без КПП-та, бизнесът ще работи... Обещано!

Към пандемията не бива да се подхожда със страх и не бива да се всява паника, смята здравният министър

По материала работи: Слав Велев
Ако ковидът ни захапе – без КПП-та, бизнесът ще работи... Обещано!

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова и националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев/Снимка: АРХИВ

Не може да има затваряне на бизнеси, ограничаване на движението в рамките на страната заради повишената заболеваемост от COVID-19", заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова по БНТ. И обясни, че това е гарантирано с промяна в Закона за здравето.

"Към пандемията не бива да се подхожда със страх и не бива да се всява паника. Следва да се наблюдава в един разумен порядък и със съответните прогнози, които стъпват на математически модел", посочи проф. Сербезова. По думите ѝ има скрита заболеваемост и нивото на тестване в страната е ниско. "Този факт обаче е предвиден в математическото моделиране. Има методи за екстраполация на данните", допълни Асена Сербезова. Според нея в България нагласата на хората е да се тестват при изявени симптоми, което също обуславя скритата заболеваемост.

Подчерта, че кампания за ползата от ваксинацията срещу COVID-19 се прави трудно, когато е пропуснато ценно време. Затова е подходът с кампанията "Плюс мен". Отчете, че има повишение на броя на ваксинираните, който обаче корелира с повишението на броя на случаите. При необходимост ще бъдат разкрити още пунктове за ваксинация. Проф. Асена Сербезова не се ангажира с прогноза кога ще има пик тази вълна. Посочи, че това много зависи от нашето поведение и от спазването на мерките, които са препоръчителни на етап 1 - дезинфекция на ръцете, носене на маски в болничните заведения, в социалните служби, в аптеките, спазване на дистанция от 1,5 м.

 

Коментари

Новини Варна