IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
10:30 | 21 юли 2022
Обновен: 12:21 | 28 март 2024

Продънен джоб! Смразяваща прогноза на БАН за цените през зимата

Спестявайте отсега, за да изкарате студените месеци, съветват икономисти

По материала работи: Слав Велев
Продънен джоб! Смразяваща прогноза на БАН за цените през зимата

"Цените на храните ще се повишат двойно през есента", предупреди доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН в ефира на bTV.

"Прибираме реколтата от зърно, а азотните торове са с 3-4 пъти по-скъпи. Това е интензивна култура, която изисква обработка от комбайни трактори, а дизелът поскъпна. За да се съхранява зърното трябва електроенергия, а хлябът се пече на газ", обясни Боюклиев.

Той подчерта, че всяка година цените на храните са по-ниски през лятото.

"Дължи се на това, че е лято и реколтата е прибрана. Нашите изследвания показват, че 30% от хората разчитат на собствено производство по дворовете по селата. Стопанската година започва от 1 октомври и завършва на 1 октомври следващата година, когато реколтата е прибрана, а през тези 12 месеца земеделският производител непрекъснато влага суровини, материали, финансови средства. Сега през лятото цените са различни, но имаме и две кризи - Ковид и войната в Украйна", добави Боюклиев.

Той бе категоричен, че по-ниските цени сега не се дължат на политиката на правителството, а са заради световните тенденции.

Коментари

Новини Варна