IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
11:30 | 22 юли 2022
Обновен: 16:15 | 21 юни 2024

Косово ни върна: 7-месечно бебче, изоставено от майка си. Съдбата му?

Детето ще бъде настанено в приемно семейство

По материала работи: Слав Велев
Косово ни върна: 7-месечно бебче, изоставено от майка си. Съдбата му?

Снимката е илюстративна/АРХИВ

Държавната агенция за закрила на детето заедно с Министерството на външните работи и Агенцията за социално подпомагане, върна 7-месечно българче в страната. То е изоставено в Косово от майката още при раждането. От тогава до днес е отглеждано в косовско приемно семейство, съобщиха от ДАЗД. 

В добра координация и работа между българските и косовските институции, Държавната агенция за закрила на детето извърши всички необходими действия, за да бъде върнато детето в България. То е транспортирано в страната от социални работници и с подкрепата на международната организация А"21". Бебето ще бъде настанено в приемно семейство и включено в процедура по осиновяване, поясняват от агенцията.

"За мен като председател на Държавната агенция за закрила на детето и най-вече като майка, е немислимо българско дете, независимо къде се намира то, да бъде изоставено и да не получи необходимата подкрепа. При всеки сигнал за дете в чужбина, изпаднало в риск, ние реагираме незабавно и в координация с останалите компетентни институции предприемаме спешни мерки то да бъде защитено и възможно най-бързо върнато в България. Всички ние трябва да сме непримирими и да реагираме срещу това децата да стават жертва на трафик", каза д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Само за първото шестмесечие на 2022 г. експерти от ДАЗД работят по 34 случаи с международен характер, обхващащи 47 деца, като 5 от тях касаят деца жертви на трафик и връщането на шест деца в България. Държавната агенция за закрила на детето предприе всички необходими мерки за това.

За 2021 г. ДАЗД координира налагането незабавно на спешна закрила за 27 деца, които са станали жертва на трафик с цел сексуална, трудова експлоатация или са изоставени от техните родители или близки в чужбина. През изминалата година председателя на Държавната агенция за закрила на детето, д-р Елеонора Лилова, изпрати 22 становища с предложения до министъра на вътрешните работи за налагане на мерки по Закона за българските лични документи. С тях се забранява децата, за които има риск от повторно извеждане от България и въвличането им в сексуална и трудова експлоатация, използването им за просия или неглижирането им, да напускат пределите на страната в срок от две години.

От началото на 2022 г. до месец юни на Националната телефонна линия за деца 111 116 са регистрирани два сигнала за деца, жертви на трафик. Информацията своевременно е предадена на компетентните органи, като Държавната агенция за закрила на детето изисква обратна информация за установените факти по всеки един сигнал.

Коментари

Новини Варна