IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
11:45 | 22 юли 2022
Обновен: 19:53 | 23 април 2024

Той вдъхновяваше, но ни напусна! Коцето, ромският лекар от Спешното

Д-р Константин Николов си отиде само на 29 г.

По материала работи: Слав Велев
Той вдъхновяваше, но ни напусна! Коцето, ромският лекар от Спешното

Снимка: Фейсбук/ Радосвета Стаменкова

Младият ромски лекар от Спешна помощ д-р Константин Николов си отиде внезапно от този свят само на 29 години. Тъжната вест съобщиха негови колеги и приятели във Фейсбук.

"Напусна ни момчето от снимката, този с микрофона, който ни гледа и от банера "Ние не сме изключение". Коцето. Д-р Константин Николов от Спешна помощ. Едно от "нашите" деца от менторската програма за ромски студенти-медици. С голяма обич и радост глeдах как израстват и стават чудесни хора Коцето и неговите състуденти, как вече са разперили криле, лекуват хората и им помагат със знания и от сърце. А сега Коцето го няма. Беше само на 29. Разбита съм. Почивай в мир, Коце, да ти е спокойно и светло, няма да бъдеш эабравен", написа във фейсбук неговият приятел и ментор д-р Радосвета Стаменкова.

"Ние не сме изключение" е кампания, която показва положителните образи и примери сред ромите в България. Тя представя успели млади роми, които преследват мечтите си, искат да се реализират, учат и работят, противопоставяйки се на схващането, че подобни хора са изключение. Кампанията е инициирана от десет здравни медиатори, които споделят травмата от това, че хората ги възприемат единствено въз основа на негативното си отношение към ромите.

"Нашите посланици са както здравни медиатори, които ежедневно работят на терен в малки и големи ромски квартали, повишават информираността и знанията на хората по здравни и здравни и социални въпроси, така и млади роми-студенти по медицина, фармация, студенти от медицински колежи, медицински сестри, акушерки", казват оттам.

А д-р Николов беше един от най-светлите примери, който вдъхнови много млади роми, че няма невъзможни неща.

Коментари

Новини Варна