IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
11:00 | 30 юли 2022
Обновен: 02:09 | 26 март 2024

Нинова: От Бузлуджа тръгваме на избори

Не бих се изненадал, ако вдругиден Крум Зарков стане министър на правосъдието, заяви Александър Симов

По материала работи: Слав Велев
Нинова: От Бузлуджа тръгваме на избори

Снимка: БГНЕС/АРХИВ

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2022/07/30/bsp-trygva-kym-izborite-ot-buzludja-ninova-sydete-ni-po-delata.538613
Никой няма да скача върху гърба на БСП. От Бузлуджа тръгваме на избори с приоритет - грижа за хората, доходите, борба с бедността и неравенствата. Това написа лидерът на левицата Корнелия Нинова във Facebook.

"Отиваме на Бузлуджа с чувство за добре свършена работа. В последната година БСП се промени и от партия, с която никой не искаше да разговаря се превърнахме в единствената партия ,която можем да говорим с всички", допълва Нинова.

"Имаше шанс за трети кабинет и точно, защото имаше шанс, ГЕРБ и ДПС дръпнаха "Има такъв народ" от преговорите, за да провалят този шанс. Имаше управленска коалиция, която свърши най-важната задача, която си постави - да преведем България през тежките зимни месеци. Направихме го, като подкрепихме икономиката и я стабилизирахме, заделихме 22 млрд. за помощ на семейства и домакинства", завършва тя.

От събора на БСП на Бузлуджа Александър Симов заяви, че няма да се изненада, ако вдругиден види досегашния депутат от "БСП за България" Крум Зарков като правосъден министър, предаде БНТ.

По повод влошените отношения между БСП и държавния глава Симов коментира в "Денят започва с Георги Любенов", че социалистите не са се конфронтирали умишлено с никого.

"Когато предишната власт подло, гадно и арогантно атакува президентството, социалистите излязоха на площада, за да се обявят срещу модела на Борисов и Гешев. Когато обаче това управление беше поставено под мощна медийна атака на същите тези сили, които атакуваха президента, за съжаление Румен Радев не излезе да защити това управление. А можеше да даде по-голям кредит на доверие - това остава неприятно усещане у мен.", изтъкна той.

БСП няма от какво да се срамува след участието си в управлението, допълни Александър Симов.

"Дали сме понесли или не щети от участието си в управлението, ще видим от резултатите на изборите, но нямаме повод да се срамуваме от нашите избиратели. Това, че защитавахме нашите цели, доведе до най-социалния бюджет, който България е имала през последните десетилетия. Вярно е, че управлението беше сложно и в него участваха идеологически несъвместими партии, но тази несъвместимост беше възможна, защото ние заедно трябваше да се справим с най-мрачното наследство на ГЕРБ. Не успяхме да го направим, но се надявам да получим нов вот на доверие, за да си свършим работата.", каза той.

Той заяви, че предизборна коалиция с "Продължаваме промяната" и "Демократична България" не е възможна, но след изборите може отново да седнат на масата на преговорите.

"Ние сме партии с различен профил и идеология. Възможно е обаче след изборите да седнем отново и да преговаряме по програмата, по която постигнахме съгласие. И знам какво казват хейтърите и спиматизантите на ГЕРБ - точно защото сме противоположни партии и знаем различията си, успяхме да създадем много продуктивно сътрудничество по темите, по които имаме съгласие. Консенсусът антигерб е истинската разделителна линия в нашето общество.

Коментари

Новини Варна