IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:15 | 3 август 2022
Обновен: 01:47 | 23 април 2024

Кой мачка чаршафите в МС? Снимката на БНТ, с хванатите за ръка Бориславова и Петков, е измама

Не бих хванала Кирил за ръка и не съм го направила, заяви Лена

По материала работи: Слав Велев
Кой мачка чаршафите в МС? Снимката на БНТ, с хванатите за ръка Бориславова и Петков, е измама

Снимка: БНТ/Десислава Кулелиева

Снимката на БНТ, на която Лена Бориславова и Кирил Петков се държат за ръка, се оказа фалшива. Десислава Кулелиева, фоторепортерката на националната телевизия, която е заснела кадъра, на който се вижда как бившият премиер върви ръка за ръка по стълбите в Министерския съвет с говорителката на кабинета си и който превъзбуди хората в социалните мрежи заяви пред "24 часа", че това е зрителна измама.

Тя прегледала внимателно всичките си кадри и има само един, на който изглежда така. На нито един друг от серията снимки, които е направила не се вижда подобно нещо. Което е практически невъзможно да се случи в живота. Съвременните репортажни фотоапарати правят стотици кадри едновременно, от които после фотографите избират подходящия кадър. Хипотезата дадено събитие да бъде заснето само на един кадър от тези серии е практически невъзможна. Все едно на футболен мач голът да попадне само в един кадър от заснетата серия само на един фотоапарат. Или не е имало гол или има някакво странно оптично явление.

Фейсбук завря и закипя след като на страницата си в социалната мрежа "По света и у нас" на БНТ публикува снимката на Десислава Кулелиева, на която изглежда, че Кирил Петков и Лена Бориславова се качват по стълбите на Министерския съвет, хванати за ръце. Текат спорове дали наистина се държат за ръце или просто така изглежда запечатаният миг на фотографията. Сред професионалните фоторепортери преобладаваше мнението, че кадърът е просто зрителна измама. Бориславова, началник на кабинета на бившия премиер отрече в пост във Фейсбук твърденията, че го е хванала за ръката по време на предаването на властта вчера.

Тя написа:

"В деня, в който кабинетът Петков предаде щафетата на служебното правителство, искам да благодаря на всички журналисти, които отразяваха работата ни през последните 7 месеца и направиха видими усилията и резултатите ни, следиха за грешките ни, отстояваха правото на гражданите да знаят фактите и се бориха с фалшивите новини. Днес в Министерския съвет имаше най-малко стотина репортери, фоторепортери, оператори. Всички знаехме, че те ще бъдат постоянно с нас и ще заснемат всичко, от всякакъв ъгъл, включително такъв, от който изглежда сякаш съм хванала премиера за ръка. Не бих и не съм го направила.

Няма проблем, че има такъв кадър. Има проблем, че той ще послужи за поредната акция, която да дискредитира участието на жени в политиката и да удари по лидера на партията, която започна промяната. Първите жени депутати се избират през далечната 1946 г. Уви, над 70 години по-късно най-големият грях е да си жена, която иска да се развива професионално със собствени сили и да има мнение. Тази жена веднага бива заклеймена като нечия държанка, като неубедителна, нерационална, интелектът и личните качества нямат значение - друго е средството за успех и то зависи пак от мъж. Промяна е нужна в света, но още повече тук, в България".

Въпреки последвалите обяснения от страна на фотографа и БНТ, че било зрителна измама и т.н., явно е че кадърът не е избран случайно и с него се търси внушение от страна на медията. ИА "Черно море" поднася своите извинения на Лена Бориславова и Кирил Петков, както и на многобройните си читатели, че също се подведе и препечата снимката на националната телевизия.

Коментари

анонимен ( преди 1 година )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна