IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:30 | 24 май 2015
Обновен: 07:28 | 27 март 2024

Нови две сбивания тази нощ в Гърмен

Роми и българи се спречкаха заради силна музика

По материала работи: Слав Велев
Нови две сбивания тази нощ в Гърмен

Четирима са пострадали, осем – задържани, в Районна прокуратура е образувано досъдебно производство след сбиването между българи и роми в село Гърмен, предаде БГНЕС.


Нощта в размирния Гърмен е протекла сравнително спокойно, подадени са още две сигнала за сбивания, но при тях няма пострадали, тъй като полицията се е намесила своевременно.

 

За 11 часа днес е насрочен протест с блокада на пътя Огняново-Гърмен заради безчинствата на ромите от квартала в общинския център. Към 17.30 часа вчера в квартал "Заграде" на село Гърмен, населен предимно от роми, възникна скандал между две компании заради силна музика, последва и сбиване.

 

При мелето в помощ на ромите от местното гето се притичват на помощ други, при сбиването са използвани твърди предмети като брадви, мотики и др. Четирима от пострадалите българи са приети в Спешното отделение на болницата в Гоце Делчев.

 

Пострадалите са 49-годишният Ив. Кременлиев, който е с рана на лицето, връстникът му С. Пашов е с контузия на главата, със същото нараняване е и Г. Делев, който е 48-годишен. С контузия на гръден кош е 29-годишният Ст. Кременлиев.

 

След оказаната им първа помощ и четиримата са освободени за домашно лечение. Веднага след подаването на сигнала за сбиването, квартал "Заграде", който до скоро носеше името "Кремиковци", е обграден от полиция. Въведен е пропускателен режим, тъй като се пусна слух, че роми от Петрич са тръгнали, за да окажат помощ на събратята си от Гърмен.

 

Българите очакваха нападение от ромите и се били подготвили да им дадат отпор. Снощи в подкрепа на полицаите от РУП Г. Делчев, в Гърмен са пристигнали подкрепления от Разлог и Банско. Според кмета на Гърмен Минка Капитанова задържаните след сбиването са осем души. От полицията отказват всякаква информация по случая.

 

В Районна прокуратура Гоце Делчев е образувано досъдебно производство. На този етап не е ясно дали задържаните снощи вече са освободени. Инициативен комитет още снощи е започнал подписка за изселването на ромите от квартала.
Още снощи са събрани 300 подписа. Кметът Капитанова е наредила пълна адресна проверка на живущите в квартала роми, тъй като има съмнения, че в него има хора без адресна регистрация. 

Коментари

Новини Варна