IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
12:45 | 7 август 2022
Обновен: 11:28 | 28 март 2024

В разгара на сезона: Краставиците, доматите и олиото продължават да поскъпват

Няма вече български дини и пъпеши, сиренето и кашкавала станах лукс

По материала работи: Слав Велев
В разгара на сезона: Краставиците, доматите и олиото продължават да поскъпват

Цените у нас продължават стремглаво да вървят нагоре. Краставици за по 3.30 - 3,50 лв./кг. Това е цената в повечето квартални зарзаватчийници във Варна в разгара на летния сезон. Оранжерийните домати тази седмица поскъпват с 8,3 на сто до 2,48 лева за килограм, а цената на оранжерийните краставици скача с 12,3 на сто до 2,10 лева за килограм в края на седмицата. Картофите поевтиняват с 3 стотинки и се продават по 1,06 лева за килограм. Цената на морковите се вдига с 11 стотинки до 1,20 лева за килограм на едро. Стойността на зелето се вдига със 6 стотинки и тази седмица то се търгува по 0,88 лева за килограм.

Ябълките поевтиняват с 3 стотинки и се продават по 1,42 лева за килограм. Цената на лимоните пада с 9 стотинки до 2,99 лева за килограм, на прасковите се понижава тази седмица - с 3,4 на сто до 2,00 лева за килограм, а кайсиите поскъпват с 6,8 на сто и се търгуват по 2,37 лева за килограм.

Това отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Кравето сирене прибавя 2,1 на сто и вече трайно остава над нивата от 10 лева за килограм, като се търгува по 10,40 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" се продава по 15,64 лева за килограм. След като поевтиня в средата на юли, олиото и тази седмица отстъпва с 1,8 на сто като се търгува по 4,92 лева за литър.

Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 4,1 на сто до 2,82 лева. Пилешкото месо поевтинява с 0,3 на сто и се търгува средно по 5,97 лева за килограм. Захарта поевтинява с 5 стотинки се продава по 2,28 лева за килограм в края на седмицата, а брашно тип "500" поскъпва с 3,1 на сто и се търгува по 1,34 лева за килограм. Оризът отстъпва с 0,4 на сто и се търгува по 2,73 лева за килограм. Яйцата поскъпват с една стотинка и се продават по 0,27 лева за брой.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България се повиши тази седмица с 0,69 на сто до 2,043 пункта. До началото на август ИТЦ повече от месец практически не се променяше, като се движеше в границите 2,029 - 2,039 пункта. Базовото ниво на индекса - 1,000 пункта - е от 2005 г.

В същото време тонове дини останаха по полето заради липса на пазари. Евтина гръцка продукция измества трайно родното производство. Няма контрол на вноса от страна на държавата, разходите са скочили с 30-40% при двойно по-ниски изкупни цени. Такава е равносметката в разгара на лятото на Янко Янев, един от големите производители в Любимец, предаде БНР. Той обработва 110 дка площи, засети със сортовете „Соренто“ и „Романза“. Стопанинът, който е в бизнеса от 10 години, разказа, че през миналата година изкупната цена на дините е била 30 стотинки за килограм, а сега е 10-15 стотинки. Той пресмята, че средните разходи за декар възлизат на 1000 лева, което означава, че изкупната цена за килограм трябва да е поне 25 стотинки, а сега се продава на загуба.

Въпреки сложната ситуация в сектора Янев успява да реализира около 500 – 600 тона собствена продукция на вътрешния пазар, основно по борсите в Пловдив и Пазарджик, при среден добив 5 тона от дка.

"В София няма дини от Любимец, няма родно производство, всичко е от Гърция от години. Къде са търговските вериги, къде е държавата", пита стопанинът.

Евросубсидиите за производство на плодове и зеленчуци у нас са изключително ниски. В същото време в съседна Гърция получават много повече средства от ЕС за развитие на сектора, подчерта Янев.

Събеседникът акцентира и върху друг сериозен проблем, за който държавата нехае. Той е един от малцината регистрирани земеделски производители в Любимец, като в същото време има много други в сивата икономика, които "нито плащат данъци, нито осигуровки".

Някога сладките дини и пъпеши бяха запазена марка за плодородните земи на Любимец и основен поминък за местните хора. Днес ситуацията е коренно различна. Пъпеши почти не се отглеждат, а бизнесът с дини става все по-труден. Янко Янев обмисля да намали наполовина обработваемите площи догодина.

Коментари

Новини Варна