IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:30 | 8 август 2022
Обновен: 00:15 | 23 март 2024

Протестиращи излизат на пътя край Албена заради безводието в Рогачево

Акцията е насрочена от 8:30 до 10:30 ч. днес

По материала работи: Слав Велев
Протестиращи излизат на пътя край Албена заради безводието в Рогачево

Снимка: Радио Шумен

Дългогодишен проблем с водоподаването в с. Рогачево изкарва на протест жители, гости и представители на туристическия бранш. Протестът ще бъде мирен и ще се състои в понеделник от 8.30 до 10.30 часа на кръстовището на пътя Оброчище – Албена, до бензиностанцията.

Протестиращите са подали и жалба подписана от над 240 човека до Омбудсмана, Комисията за защита на потребителите, Областния управител, ВиК Добрич, ДКЕВР и до други институции с искане за спешни мерки за трайно и качествено отстраняване на дългогодишния проблем.

Проблемът с безводието е от години, казва Неда Кудева-Филипова, която има имот там, предаде Про Нюз Добрич. По думите й през лятото жителите на курортното селото се увеличават и проблемите се задълбават. Имало много аварии по водното трасе между ПС Батово и Рогачево, което е около 15 км. „Тръбите са стари, авариите се отстраняват, но излизат други. Дебитът на водата не е достатъчен да захрани селото, особено през лятото“, посочва Филипова.

12 дни в селото не е имало капка вода. „По-младите мъкнахме туби от съседните села, а по-възрастните не знам как са се оправяли. Има Ковид, не можем да се измием. Преди тези 12 дни, в продължение на три седмици водата спираше постоянно“, казва жената.

По думите на Ирена Петрова от Рогачево проблемът е отстранен от няколко дни, като за последно е нямало три дни водаq а преди това две седмици е имало вода за по 1 час.

Водата дошла преди два дни, а от ВиК уверили, че повече няма да има проблеми. Местните жители смятат, че трябва да се търсят и други варианти и решения. В селото имало сондаж, имало и частен водопровод, строен преди години, който може в критични моменти да бъде свързан към мрежата. Това обаче било трудно за осъществяване.

Проблемът с водата е в цялото село, като освен постоянните и сезонните жители, страда и безнесът в селото, където има стотици туристи. По думите жители на селото, туристи идват за три дни и след като за това време нямат вода отменят десет дневни резервации си тръгват разочаровани.

Кметският наместник на Рогачево Илиана Димитрова посочи, че по постоянен адрес жителите на селището са 150 човека. През зимата там пребивават около 100 души, а през лятото – десетки пъти повече. Има хотели, къщи за гости и летни имоти, селото се препълва и водата не стига.

„Водопроводът е около 60-годишен, строен е за 20 къщи, а сега потребителите са много повече. Проблемът с лошото водоснабдяване е стар – помня, че още през 90-те години ходехме да се къпем в с. Кранево. Има често аварии, които е трудно да бъдат намерени къде са точно. Проблемът се решава на парче и временно. Искаме някой да ни чуе“, сподели още тя.

Коментари

Новини Варна