IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
09:45 | 9 август 2022
Обновен: 09:18 | 26 март 2024

Заявления, декларации... Как таткото ще ползва отпуск по бащинство?

От НОИ направиха разяснения как се заявява обезщетението

По материала работи: Слав Велев
Заявления, декларации... Как таткото ще ползва отпуск по бащинство?

Бащите с деца до 8-годишна възраст вече могат да ползват новия бащински отпуск до 2 месеца и парично обезщетение от Националния осигурителен институт за него.

Това бе прието в последните дни на 47-ото Народно събрание и влезе в сила от 1 август, пише "Стандарт".

От НОИ направиха разяснения как се заявява обезщетението. Правото на отпуск и обезщетение на бащите/осиновителите на деца до 8-годишна възраст е за период от 2 месеца, при положение че те не са ползвали отпуските при раждане на дете (след 6-месечна възраст на детето), отглеждане на дете до 2-годишна възраст и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, на които имат право със съгласието на майката, както и тези при смърт или тежко заболяване на майката.

Когато бащата/осиновителят е ползвал някои от тези отпуски за период, по-малък от 2 месеца, той има право на отпуск за разликата между 2 месеца и ползвания отпуск, разясняват от осигурителния институт.

До обнародването в Държавен вестник на изменения и допълнения в Наредбата за паричните обезщетения и помощи и в образците към нея, със заповед на управителя на НОИ) са утвърдени следните образци на документи:- заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) на основание чл. 53ж от КСО;

- удостоверение от осигурителя относно правото на парично обезщетение на осигурено лице (сега действащото приложение № 10 към наредбата);

- удостоверение относно правото на парично обезщетение на самоосигуряващо се лице ( сега действащото приложение № 11 към наредбата).Утвърдените образци са публикувани на сайта на института, в рубриката “За клиента”/“Формуляри”/“Формуляри и образци за временна неработоспособност и майчинство”(link is external).До 14 септември 2022 г. включително в НОИ ще се приемат данни от старите образци на удостоверения, приложения № 10 и 11 за изплащане на парични обезщетения.

В периода от 15 до 18 септември 2022 г. ще бъде преустановено приемането на данни от удостоверения, поради актуализирането на програмните продукти и системи, обслужващи приемането и валидирането на данни за изплащане на паричните обезщетения. В този период в рубриката "Софтуер" ще бъде публикувана и новата версия на програмата.След 18 септември 2022 г. ще се приемат само данни от утвърдените от управителя на НОИ образци на удостоверения (в сила от 01.08.2022 г.), независимо за кои периоди ще се отнасят. 

Коментари

Новини Варна