IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
13:40 | 24 май 2015
Обновен: 01:55 | 28 март 2024

Еврокомисар идва на проверка на АМ "Марица"

Правителството ускорява работата

По материала работи: manager
Еврокомисар идва на проверка на АМ "Марица"

Европейският комисар по регионална политика Корина Крецу ще посети България на 28 и 29 май, съобщава БГНЕС, позовавайки се на правителствени източници, предаде news.bg. Във връзка с очакваната визита е ускорена работата по довършване на Лот 2 на магистрала "Марица".

 

Много е вероятно участъкът от Димитровград до границата при "Капитан Андреево" да бъде официално открит по време на посещението на румънския еврокомисар, която ще инспектира работата по магистрала "Марица", финансирана със средства по Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.

 

Предвидени са срещи на Крецу с премиера Бойко Борисов, с вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев и министрите Лиляна Павлова, Ивелина Василева и Ивайло Московски. Отговарящият за инвестициите в инфраструктурни обекти еврокомисар ще разговаря и с кмета на София Йорданка Фандъкова във връзка с довършителните работи на завода за боклука и стартирането на строителството на третия метродиаметър, което е планирано за края на годината.

 

В срещите си с българските официални представители Корина Крецу ще представи още веднъж причините, поради които ЕК все още не е одобрила две от ключовите оперативни програми за България за периода 2014-2020 - "Регионално развитие" и "Околна среда". Одобрението се очаква да бъде факт в средата на месец юни, а забавянето в голяма степен се дължи на нежелание на управляващите у нас да се съобразят с изискванията на ЕК за концентрация на инвестициите в по-малко на брой населени места, както и бенефициенти по проектите за подмяна на ВиК-инфраструктурата да бъдат ВиК-операторите, а не общините, както беше през първия програмен период.

 

По време на разговорите Корина Крецу ще обсъди и ускоряването на процеса по усвояване на еврофондовете от програмния период, който приключва в края на 2015 г. В момента България е на 23-та позиция от 28 страни-членки на ЕС по усвояване на фондовете със 75,7%. Очаква се да бъде обсъдена възможността за "фазиране" на част от рисковите проекти, които няма да успеят да бъдат довършени в оставащите месеци. Сред тези обекти са строителството на Северната скоростна тангента на София, рехабилитация на ж.п. инфраструктура и няколко проекта в областта на опазването на околната среда и водите.

 

Това е първото посещение на еврокомисаря на Румъния Корина Крецу у нас.

Коментари

Новини Варна