IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
16:30 | 12 август 2022
Обновен: 19:15 | 22 април 2024

След срещата при Радев: Газ от Гърция ще има до 1 октомври

Правителството ще подкрепи бързото завършване на газовата връзка между България и Гърция, подчерта президентът

По материала работи: Слав Велев
След срещата при Радев: Газ от Гърция ще има до 1 октомври

Ако строителят работи с интензивни темпове, може да 2-3 септември да бъде приключена газовата връзка с Гърция.  Най-късно до 8 септември, а е възможно и до края на август, фирмата строител на межусистемната газова връзка между Гърция и България да завърши проекта. Това стана ясно на спешната среща при президента Румен Радев, на която присъстваха служебният премиер, ресорните министри и строителят на интерконектора, предаде Bulgaria ON AIR

"Има дребни неща, които строителят трябва да завърши. Не е годно за въвеждане в експлоатация на трасето към момента. Дали има газ в тръбите или няма, не е важно, тази газ не се движи", заяви регионалният министър Иван Шишков.

Надявам се останалите довършителни дейности междусистемна газова връзка между България и Гърция да бъдат приключени при пълна мобилизация, с подкрепа на българската държава и българското правителство. Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция и членове на служебното правителство.

"Междусистемната газова връзка между България и Гърция не е просто инфраструктурен проект. Тя е обект със силно регионално и геополитическо измерение", заяви президентът. 

"Този проект е от съществено значение не само за задълбочаването на стратегическото партньорство между нашите две страни, но има значение за реалната диверсификация на доставките на газ за България и страните от Централна и Източна Европа", подчерта Радев.

Коментари

Новини Варна